Sport

FIFA lansează o strategie globală de dezvoltare a fotbalului feminin. În România un astfel de proiect a avut succes încă din 2012

Federaţia internaţională de fotbal (FIFA) a anunţat lansarea unei noi strategii globale pentru fotbalul feminin în scopul creşterii fluxului de venituri şi dezvoltarea bazei de masă, relatează Reuters.

FIFA a precizat într-un comunicat că va colabora strâns cu federaţiile naţionale prin organizarea de ateliere de lucru şi iniţiative speciale de „încurajare a împuternicirii femeilor” prin fotbal.
„Jocul feminin este o prioritate de top, a declarat secretarul general al FIFA, Fatma Samoura. Vom lucra cot la cot cu cele 211 federaţii din toată lumea pentru a dezvolta baza fotbalului feminin, creşterea valorii comerciale a fotbalului feminin şi întărirea structurilor din jurul fotbalului feminin pentru a asigura că totul este sustenabil şi că are rezultate solide”.

Până în 2026, FIFA şi-a fixat ca obiectiv dublarea numărului de jucătoare, până la 60 milioane, şi ajutarea federaţiilor naţionale să dezvolte strategii cuprinzătoare pentru fotbalul feminin.


La nivelul Federației Române de Fotbal, încă din 2012 a fost lansat proiectul de dezvoltare a fotbalul feminin numit „Fotbal și feminitate”. Reprezentanții FIFA au premiat, ăn luna septembrie 2016, proiectul din România ca fiind cel mai de succes proiect de creștere a numărului de fotbaliste.

Programul Federației Române de Fotbal, finanțat de UEFA, se adresează Asociațiilor Județene de Fotbal și cluburilor de fotbal feminin care au grupe de junioare.


Evoluția fotbalului feminin de la 9 echipe, în anul 2010, care erau grupate într-o singură serie, la trei eșaloane valorice, cu 10 echipe în prima ligă, 18 echipe în a doua divizie și 18 de echipe în al treilea eșalon, este semnificativă pentru fotbalul feminin, iar proiectele derulate începând cu 2010 au stat la baza relansării acestui sport în România.

În perioada 2012-2015, proiectul „Fotbal și feminitate” a adunat peste 10.000 de sportive înregistrate, peste 500 de antrenori implicați, 40 de sportive care, ulterior, au reprezentat România în competiții internaționale la nivel de junioare.


„Proiectul ”Fotbal si Feminitate” s-a dezvoltat foarte mult în România în ultimii ani. Până acum am mizat pe creșterea numărului de jucătoare la nivel național, iar planul pentru următorii ani este creșterea calității în rândul jucătoarelor”, a declarat Irina Giurgiu.

Anul acesta s-a desfășurat un stagiu de pregătire dedicat practicantelor de fotbal născute în anii 2004 și 2005, în cadrul proiectului de dezvoltare ”Fotbal și Feminitate”. La această acțiune au fost prezente 31 de fete, selectate din toată țara, care s-au antrenat timp de o săptămână sub atenția Irinei Giurgiu, selecționerul loturilor U15 și U16. La finalul stagiunii au fost alese cele mai bune 18 jucătoare, care ar putea reprezenta o soluție pentru viitoarea reprezentativă U15.

Etichete: frf fotbal feminin fifa
Ultimele Stiri
abonare newsletter