Sport

Cluj Arena vs. CFR Cluj. Teren de joc distrus după Untold vs. teren impecabil

Duminică au avut loc la Cluj-Napoca două derby-uri de fotbal, pe Cluj Arena disputându-se partida dintre Universitatea Cluj și Energeticianul Șirineasa, în timp ce seara, pe Stadionul „Dr. Constantin Rădulescu” din Gruia, a avut loc meciul dintre CFR Cluj și Dinamo București.

Universitatea Cluj a reușit să treacă de Energeticianul, scor 3-0, iar CFR Cluj a reușit să învingă puternica formație din București cu scorul de 3-1.

Totuși, fanii care au fost prezenți la cele două partide nu au remarcat doar jocul echipelor ci și starea gazonului de pe cele două stadioane.


Cluj Arena, aceeași poveste în fiecare an

Cluj Arena resimte din plin efectele după festivalul Untold la care au luat parte aproximativ 400.000 de oameni. Dacă tribunele ușor, ușor sunt aduse la condițiile de înainte de festival, gazonul este extrem de afectat. Jucătorii celor două echipe au fost nevoiți să dispute meciul pe un teren tare iar norocul a făcut ca totul să nu devină un joc în noroi, ploile ocolind de câteva zile capitala Ardealului.

Gazonul de pe Cluj Arena a cost 100.000 euro și nu a fost schimbat de la inaugurarea stadionului, din octombrie 2011. Peste 120.000 de lei / lună sunt plătiți de către conducerea stadionului doar pentru întreținerea gazonului.


Zilele trecute administratorii stadionului de pe malul Someșului au început vaste lucrări de reamenajarea a gazonului. La mijlocul săptămânii au completat cantitatea de nisip necesară pentru creșterea ierbii urmând ca gazonul să fie irigat abundent pentru creșterea și revitalizarea ierbii și ajungerea la standardul de calitate.

Problema gazonului nu este nouă, în fiecare an, după festivalul Untold existând nemulțumiri în rândul organizatorilor competițiilor sportive. Să ne aducem amintea doar momentul stânjenitor din 2016 când partida dintre naționala României și cea a Muntenegrului a fost pusă sub semnul întrebării. Atunci, pentru a menține starea gazonului cât mai bună, antrenamentele au avut loc pe stadionul „Dr. Constantin Rădulescu” din Gruia.


Președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, declara atunci că în România nu există experiența necesară pentru întreținerea stadioanelor.
„Din păcate, azi nu avem în România experiența necesară pentru a întreține un gazon de fotbal. De aceea am și apelat la experți din străinătate. De altfel, acum, un al doilea expert din afară e zi de zi la Cluj și asistă lucrările de acolo, sperăm ca suprafața să fie în condiții mai bune”, spunea Răzvan Burleanu.

Dar nu festivalurile par a fi problema pentru starea proastă a gazonului, tot în 2016, în luna martie, disputarea meciului împotriva naționalei Spaniei a fost pus și ea pusă sub semnul întrebării, cauza fiind aceeași, gazonul.


CFR Cluj nu riscă gazonul

Dacă pe Cluj Arena gazonul grav afectat, la polul opus se prezintă gazonul de pe stadionul „Dr. Constantin Rădulescu” din Gruia, stadion pe care formația CFR Cluj dispută meciurile oficiale. Acesta este la nivel european de calitate, fiind irigat periodic.

Chiar la meciul CFR-ului împotriva formației Dinamo București s-a putut vedea calitatea gazonului.


Să ne aducem în aminte situația din 2015 când Arena Națională a fost închisă din cauza lipsei avizului ISU. Atunci Cluj Arena a avut parte de aceeași situație. FCSB a disputat atunci mai multe meciuri pe stadionul din Gruia.

După câteva meciuri președintele clubului CFR Cluj, Iuliu Mureșan, a fost nevoit să refuze disputarea altor meciuri pe stadionul „Dr. Constantin Rădulescu”, acesta motivând că gazonul nu ar rezista la atâta „efort”.
„Sunt mai multe stadioane care corespund, în primul rând cele construite înainte de 1992, pentru că pe vremea comuniștilor nu se gândea nimeni să nu respecte normele pentru incendii. La cele noi, din cauza costurilor mari, s-a mai sărit puțin peste anumite lucruri, ceea ce nu este bine. Dar noi nu putem ajuta pe toată lumea să joace la Cluj. Nu putem face Liga 1 - CFR Cluj pentru că nu rezistă gazonul. Dacă am avea gazon sintetic, precum la Chiajna, ar putea fi trei meciuri pe zi. Dar așa, nici două echipe să joace toate meciurile pe același stadion nu se poate. Așa, un meci-două putem, dar mai mult nu se poate pentru că nu rezistă gazonul”, a spus Iuliu Mureșan, în noiembrie 2015.

În urma articolelor apărute în presă despre starea proastă a pistei de atletism și a gazonului, organizatorii festivalului Untold au emis un comunicat în care au specificat că toate defecțiunile apărute în urma folosirii stadionului Cluj Arena pentru festival vor fi remediate integral, iar ca o măsură suplimentară, organizatorii festivalului au o poliță de asigurare care acoperă orice defecțiuni/pagube produse în timpul montării, în timpul festivalului sau în timpul demontării.

abonare newsletter