Sport

Se reactivează tirul sportiv la Cluj

Tirul sportiv, o secție ”moartă” de câțiva ani, va fi reactivată la Cluj-Napoca, susține președintele Federației Sportive de Tir Sportiv, Sorin Babii.

Acum 70 de ani Universitatea Cluj organizeaza primul concurs de tir, iar în anul 1949, la poligonul din Parcul „Victor Babeş” se organizeaza un concurs internaţional de tir. Proba de pistol viteză era câştigată de Turi Carol, de la Universitatea Cluj. În anul 1952, au loc campionatele universitare de tir, unde se impun trăgătorii de la Ştiinţa I.M.F.

În anul 1966, în cadrul Clubului Sportiv Medicina, nou creat, ia fiinţă şi o secţie de tir al cărei antrenor va fi asistentul universitar Valentin Micuşan. Din anul 1969, tirul sportiv este nominalizat ca secţie de performanţă. În 1971, juniorul Traian Florescu cucereşte primul titlu de campion naţional la proba olimpică de 60 focuri culcat. În anul 1973, trăgătorul Mărginean Ioan este promovat în lotul olimpic. În 1975, echipa alcătuită din Mărginean Ioan, Darabaş Şandor şi Tilinca Cristian obţine primul record naţional la proba olimpică de arme cu aer comprimat. Vor apărea şi primele rezultate pe plan internaţional, datorate trăgătorilor Traian Florescu, Marian Dumitru, Mărginean Ioan.


În anul 1979, Clubul Medicina se desfiinţează, iar secţia de tir trece la „U” Cluj. În 1981, juniorul Marian Dumitru este component al echipei României, câştigătoare a unui titlu european. Tot în acest an, se reînfiinţează Clubul Sportiv Medicina şi secţia de tir îşi reia locul în cadrul acestui club. În 1983, după fuziunea cu secţia de tir a C.S.M.-ului Cluj, secţia nou creată va trece din nou la clubul „U”, având antrenori acum pe prof. Valentin Micuşan şi Gheza Lakatos, preşedinte al secţiei rămâne prof. univ. I. Simiti, prorector al I.M.F. Cluj.

Președintele federației afirmă că un oraș atât de mare cum este Clujul avea nevoie de tir sportiv.
„Este o bucurie să trăiesc momentul acesta de reînființare a tirului în Cluj pentru că nu se poate ca un oraș așa de mare și de important să nu aibă tir sportiv, de agrement și sub toate formele sale”, a afirmat Sorin Babii.


Acesta declară că există șanse ca o competiție de tir sportiv să se desfășoare la Cluj.
„Sigur că ar putea. Eu sunt convins că o să avem în curând și concurs de tir aici, mai ales că se reia această activitate. Federația a achiziționat niște echipamente pe care le montăm într-o sală de sport și putem desfășura o competiție de aer comprimat în cele mai bune condiții. Dacă secția de tir din Cluj se va dezvolta, și cred că se va dezvolta frumos și o să aibă sportivi de nivel național, nu rămâne decât să solicite către Federație organizarea unei etape de aer comprimat, să zicem, și așa cum se organizează la Oradea în sala de sport a Universității așa se poate face și aici și eu aș fi bucuros”, a declarat Sorin Babii.

Ultimele Stiri
abonare newsletter