Sport

Clujeanca Gabriela Mărginean este căpitanul naționalei de baschet a României care va evolua sâmbătă în Sala Polivalentă

După eșecul din vară când echipa naționalei de baschet feminin a României s-a oprit în grupele EuroBaket 2015 cu patru înfrângeri, echipa condusă, de această dată de antrenorul din Serbia, Miroslav Popov, își dorește calificarea în fazele superioare ale competiției.

Sportiva legitimată la Universitatea Cluj, Flavia Ferenczi, nu va juca la acest meci ea acuzând mici probleme de sănătate. Nici sportivele Romina Filip, Elisabeth Pavel, Gabriela Cursaru și Hanna Demeter nu vor putea evolua tot din cauza problemelor de sănătate.

Președintele Federației Române de Baschet a declarat că naționala de baschet a României începe turneul calificărilor la EuroBasket Women 2017 cu un staff nou și cu jucătoare mult mai mature față de cele din vară. „Am avut anul acesta o experiență minunată la Euro Basket 2015 unde am fost organizatori și așteptările noastre sunt la fel de mari la această campanie. Vom avea șase meciuri dintre care trei acasă și trei în deplasare. Plecăm la drum cu un nou staff tehnic și cu niște sportive trecute deja printr-un campionat european, cu mai multă experiență, sportive ce au ajuns deja la maturitate”, a declarat Horia Păun.


Federația Română de Baschet a depus candidatura pentru organizarea unei grupe pentru Euro Basket 2017, iar meciul dintre România și Bosnia & Herțegovina va fi o ocazie foarte bună pentru a evalua posibilitatea de organizare a competiției la Cluj. „România este într-o competiție directă cu alte cinci țări iar sâmbătă reprezentanți ai forului internațional vor veni în vizită, în timpul meciului, vizită ce va evalua potențialul și facilitățile oferite de sală, facilitățile hoteliere din Cluj, dar nu în ultimul rând impactul baschetului și ceea ce înseamnă dragostea spectatorilor de a susține baschetul”, a mai spus Horia Păun.

Gabriela Mărginean, a primit în cursul zilei de joi vestea că va fi căpitan al echipei naționale în partida care va avea loc chiar în localitatea în care s-a născut. Acest lucru este o premieră, după cum spune ea, și speră ca sala să fie plină iar echipa să facă un meci bun. „Mă bucur enorm de mult să joc din nou acasă în fața clujenilor și mai ales a familiei. Avem șanse mari, grupa este grea ca în fiecare an dar sperăm că experiența din vară de la Campionatul European ne-a ajutat să creștem atât mental cât și în joc și sperăm să arătăm acest lucru începând de sâmbătă împotriva Bosniei. Este un lucru enorm, nu am mai fost niciodată căpitan al lotului mare, chiar enorm știind că sunt jucătoare mai în vârstă decât mine cu mai mult experiență decât mine. Îmi doresc să țin echipa și să trag fetele după mine spre victorie. Îmi doresc să vină toată lumea la meci și să împlem sala. Știu că naționala de handbal a umplut sala de două ori, și chiar dacă în ultima vreme nu am avut rezultate atât de bune ca fetele de la handbal sper ca meciul de sâmbătă să fie un meci frumos pentru un rezultat mare cu echipa”, a afirmat Gabriela Mărginean.


Antrenorul naționalei, Miroslav Popova, s-a arătat încrezător în șansele echipei sale și a declarat că naționala are șanse reale la locul doi în grupă, chiar dacă programul meciurilor este unul dificil. „Am o impresie foarte bună si mă bucur să lucrez cu aceasta echipă pentru că îmi place cum joacă fetele. Știu că e dificil să joci în aceste calificări, dar cred că echipa României este mult mai experimentată acum și vom încerca să facem rezultate bune în aceste calificări. Avem multe jucătoare bune în echipă și singura problema este că avem puține zile la dispoziție pentru a pregăti meciurile. Sper totuși ca jucătoare să înțeleagă situația și să joace foarte bine. Bosnia are o echipă tânară și entuziastă, Israelul are o echipăfoarte bună și cred că e important să câștigăm meciurile de acasă. Turicia cred că e cea mai bună echipă a grupei și noi cred că ne vom bate pentru locul doi. Gabriela este liderul și merită să fie căpitanul. Bosnia are jucătoare înalte, o generație nouă și ambițioasă, dar cred că avem o echipă mai bună. Trebuie să facem un joc așa cum îl vrem noi să fie. E important că avem patru jucătoare care joacă în străinătate și sunt mai experimentate pentru că joacă în Euroligă și în campionate puternice”, a declarat Miroslav Popov.

Antrenorul naționalei de baschet a României, Miroslav Popov, a dezvăluit și care este lotul cu care naționala României va evolua în meciului inaugural. Acesta este format din clujencele Gabriela Mărginean și Florina Pașcalău, alătturi de care vor evolua Annemarie Parau, Ana Ferariu, Ancuța Stoenescu, Sonia Ursu, Gabriela Irimia, Andreea Olah, Claudia Pop, Anca Sipoș, Adina Stoiedin și Alina Crăciun.


La conferința de înaintea partidei de sâmbătă a fost oficializat și parteneriatul dintre Banca Transilvania și naționala de baschet feminin a României.

Tricolorele pregătite de antrenorul Miroslav Popov vor întâlni, sâmbătă, de la ora 19:00, în Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, selecționata similară a Bosniei & Herțegovina, în meciul inaugural din Grupa H.


Biletele de intrare se găsesc la toate casele Salii Polivalente din Cluj-Napoca sau pe site-ul polivalentacluj.ro, iar încasările vor fi donate celor aflați în suferință în urma tragediei de la #Colectiv! Banca Transilvania a promis că va dubla suma încasată din bilete la acest meci pentru familiile celor din accidentul de la clubul Colectiv.

De asemenea, un spectator norocos va fi premiat cu ustensile de bucătărie în valoare de aproximativ 8.000 de lei.


Reamintim că naționala României face parte din Grupa H, urmând să se confrunte cu reprezentativele Turciei, Israel și Bosnia & Herțegovina.

Ultimele Stiri
abonare newsletter