Sport

CFR Cluj riscă o nouă penalizare din cauza datoriilor

Nu mai puțin de 9 dintre cele 14 echipe care au rămas în prima ligă din România riscă depunctarea din cauza datoriilor pe care le-au acumulat.

Viorel Duru, directorul Departamentului de Licențiere din cadrul FRF, a declarat luni, pentru ProSport, că nu mai puțin de nouă formații din campionatul intern au depășit termenul fixat de Federație pentru plata datoriilor și sunt sub monitorizare din cauza datoriilor cu care au intrat în septembrie.

Cluburile care nu își vor stinge datoriile până la sfârșitul lunii octombrie vor fi depunctate. „E mai ușor să numim echipele care nu sunt monitorizate. Sunt mult mai puține. Fără probleme sunt Steaua, FC Voluntari, Concordia Chiajna, CSU Craiova și ACS Poli Timișoara”, a menționat Duru, potrivit prosport.ro. „E primul an în care facem această monitorizare. Aștept ca, prin acest nou program de verificare a acestor cluburi, să ajutăm la disciplinarea financiară a acestor cluburi. E clar că până acum acumulau datorii pe tot parcursul anului și încercau să le plătească până la 31 martie anul următor. Acum mai există încă o poză făcută la 30 iunie, deci la jumătatea anului, și trebuie să plătești datoriile până la 30 septembrie. Dar, într-adevăr, cluburile nefiind obișnuite cu acest tip de management responsabil, au călcat strâmb”, a clarificat Duru situația formațiilor care s-au afișat la sfârșitul lunii trecute cu datorii către terți.


Prin urmare, nu mai puțin de cinci dintre cele șase formații clasate acum pe loc de play-off și care se bat, teoretic, pentru cupele europene au restanțe financiare și sunt pasibile de depunctare. Liderul Astra, Dinamo, Viitorul, Pandurii și ASA Tg. Mureș sunt în această situație.

Lor li se adaugă Iași, CFR Cluj, Botoșani și Petrolul. Interesant e că atât CFR, cât și Petrolul sunt deja penalizate cu câte șase puncte pentru datorii neachitate în sezonul trecut. Deși atât conducerea clujenilor, cât și cea ploieșteană au semnat noul regulament de licențiere și s-au declarat anul trecut de acord cu instituirea sa, după ce au fost sancționate s-au răzgândit și au reclamat FRF la Tribunalul de Arbitraj Sportiv. Procesul e pe rol.


Lucrurile sunt destul de simple: cele nouă echipe enumerate mai sus au fost surprinse de data de 30 iunie 2015 cu diverse datorii. Au avut termen să rezolve problema (fie achitând, fie contestând în instanță aceste creanțe) până la 30 septembrie și să facă dovada până la 15 octombrie, adică acum patru zile. Documentele vor fi verificate până pe 31 octombrie, iar cei care nu au soluționat problema datoriilor vor fi depunctați cu un punct.

În continuare, următorul termen pentru datornici este 31 octombrie. Dacă nici atunci nu își vor fi stins restanțele financiare, la penalizarea inițială de un punct se va adăuga încă una de două puncte.


Pedepsele se vor pune în aplicare începând cu luna noiembrie și vizează chiar actualul campionat. Practic, dacă nu se achită de datorii și pierd procesul la TAS, CFR Cluj și Petrolul pot încheia acest sezon cu nouă puncte mai puțin decât au acumulat pe teren.

În același timp, dacă Astra pierde trei puncte, avansul față de Steaua s-ar reduce la unul singur din cele patru existente acum.


Echipe fără probleme: Steaua, Voluntari, Concordia Chiajna, CSU Craiova, ACS Poli Timișoara

Echipe cu probleme: Astra, Dinamo, Viitorul, Pandurii, ASA Târgu Mureș, CFR Cluj, Botoșani, Petrolul

Ultimele Stiri
abonare newsletter