Sport

„Ocolul pământului în 80 de șahuri”, o ocazie pentru clujeni de a cunoaște lumea prin intermediul pieselor de șah

Sute de figurine de șah create în zeci de țări de pe glob pot fi văzute într-o expoziție inedită deschisă la Muzeul de Istorie a Transilvaniei.

Expoziția „Ocolul pământului în 80 de șahuri” este o ocazie pentru clujeni de a face o călătorie în jurul lumii, prin intermediul jocurilor de șah, având în vedere că profesorul colecționar a căutat să achiziționeze doar piese care aveau ceva specific țării din care provin. Expoziția cuprinde 88 de jocuri de șah, câteva cărți și ceasuri de șah, dar și o tablă veche de 100 de ani, care aparține Muzeului de Istorie a Transilvaniei și care a fost folosită de prizonierii transilvăneni din Primul Război Mondial.
„Sunt în expoziție și câteva jocuri deosebite. Unul este un șah grecesc în stil amfiteatru (n. red. - tabla de formă rotundă este sprijinită pe trei picioare care imită coloanele corinthice), mai am un șah celtic, din Irlanda, care este făcut după un sistem de joc diferit, de pe vremea celților - există câteva deosebiri dar seamănă cu șahul - am și un șah din aur de Toledo, făcut prin tehnica damaschinado, care este o tehnică de prelucrare a aurului, cu motivul Don Quijote de la Mancha. Deci toate vor să transmită și un mesaj cultural, istoric, ca multe bătălii istorice și fiecare reprezintă ceva”, a mai spus profesorul clujean.

O caracteristică a pieselor o reprezintă tematica istorică - există în expoziție piese și tabla cu motive din Egiptul antic, cu motive mitologice grecești, sau ilustrând bătăliile dintre Napoleon și austrieci, sau a celei de la Grunwald, dintre polonezi și cavalerii teutoni. O altă sursă de inspirație pentru jocul de șah o reprezintă literatura, astfel că pot fi văzute tabla și piesele reprezentându-i pe Robin Hood sau tabla și piese inspirate din filme (Star Trek, Familia Simpson etc).


O altă categorie o reprezintă piesele ce folosesc „simboluri” de epocă modernă (ale clubului Real Madrid, piese de la Muzeul Mercedes din Stuttgart). Din colecție nu lipsesc nici șahurile cu tematică specifică pentru copii (șah cu păpuși Matrioshka, sau șahul din Lego).

În prezent, Emil Sitaru este profesor de matematică la Liceul „Nicolae Bălcescu” din Cluj-Napoca, unde a organizat un club de șah. De altfel, profesorul a făcut acest lucru în toate școlile prin care a trecut în cariera sa.

Etichete: muzeu sah
Ultimele Stiri
abonare newsletter