Sport

CFR Cluj - Dinamo. Clujenii vor să înscrie prima victorie în deplasare din acest sezon

Astăzi sunt programate ultimele două meciuri ale etapei a 10-a a Ligii Naționale de fotbal masculin. Viitorul lui Gică Hagi deschide ziua de fotbal împotriva nou-promovatei FC Voluntari, iar seara va avea loc derbyul dintre două cele mai în formă echipe ale actualei ediții.

CFR Cluj - Petrolul Ploiesti - Foto: Dan Porcuțan CFR Cluj - Petrolul Ploiesti - Foto: Dan Porcuțan

Fără înfrângere în primele nouă etape, Dinamo întâlneşte CFR Cluj, formaţie care deşi a suferit multe schimbări la nivelul lotului a rămas o candidată la primele locuri.

CFR Cluj este ultima echipă din zona Ardealului care s-a impus pe terenul dinamoviştilor. Se întâmpla în mai 2014, 3-0 pentru clujeni. Au urmat două victorii ale „alb-roşilor” şi trei rezultate de egalitate cu echipele venite din zona istorică amintită.


Clujenii sunt fără victorie în deplasare în stagiunea curentă, ultimul succes al acestora pe teren advers înregistrându-se pe 16 mai 2015, 3-0 la Iaşi.

Dinamo este echipa cu cele mai multe meciuri fără gol primit dintre toate cele 14 competitoare, șase la număr. De partea cealaltă, CFR a înscris cel puţin o dată în toate cele nouă runde, performanţă pe care a mai realizat-o doar Astra.


Dinamo și CFR s-au întâlnit de 38 de ori în prima ligă. Bucureștenii au câștigat de 18 ori, CFR de alte 14, iar șase meciuri s-au terminat la egalitate. Primul meci a avut loc pe 28 noiembrie 1948, Dinamo - CFR 1-0, gol Marin Apostol. Antrenorii celor două echipe erau Rudolf Wetzer, respectiv Nicolae Munteanu.

Cele mai multe goluri s-au marcat în returul ediţiei 1948-1949, la Cluj, scor 2-5 (Candrea dublă / Bartha dublă, Ozon dublă, Naciu). Insuccesul ardelenilor a fost urmat de un 0-9 cu Metalochimic Bucureşti, rezultate în urma cărora formaţia „vişinie” a luat drumul eșalonului secund.


Prima victorie din contul trupei din Gruia s-a consemnat abia în al patrulea duel direct, pe 15 iulie 1970, CFR - Dinamo 2-1. Succesul a contribuit decisiv la salvarea de la retrogradare, CFR terminând campionatul cu un punct peste Crişul Oradea, prima echipă de sub linie. Golul victoriei a fost, de fapt, un autogol al debutantului Petrică, fotbalist aflat la singurul meci în tricoul „alb-roşilor” în campionat.

Cea mai mare diferenţă de scor a fost realizat pe data de 15 octombrie 2005, când Dinamo învingea echipa din Gruia cu scorul de 5-0. Interesant este că Dorinel Munteanu a folosit atunci un prim 11 format numai din jucători autohtoni, singurii străini utilizaţi intrând după pauză, Bruncevic şi Zoran Milosevic. Un an mai târziu, pe data de 5 noiembrie 2006, clujenii opreau o serie de 13 victorii consecutive realizate de trupa antrenată la vremea respectivă tot de Mircea Rednic după un meci pe care l-au câștigat cu scorul de 2-1, performanță realizată prin dubla lui Surdu.


O singură victorie a reuşit Dinamo în ultimele nouă întâlniri directe în toate competiţiile, 1-0 la Cluj, în aprilie 2013, în rest au fost șase succese ale CFR şi două remize. Ultima victorie reuşită de bucureşteni pe teren propriu în campionat s-a înregistrat pe 23 august 2009, scor 1-0 (Marius Niculae). Au urmat patru succese consecutive ale clujenilor şi remiza din primăvară (1-1, marcatori Elhamed / Camara).

Etichete: dinamo cfr cluj
abonare newsletter