Sport

65 de ani de la înființarea sportului de Orientare în Cluj

2015 este un an jubiliar pentru orientarea clujeană deoarece de 65 ani se poate vorbi despre orientare în Cluj.

Istoria orientării Clujene a început în anul 1950 cu schițe de hărți rudimentare, atunci hărțile erau la regim secret, și diferite instrucțiuni sub formă de text se dădeau în plic la începutul și pe parcursul concursului. După concurs hărțile și schițele trebuiau să fie arse. Concurenții luau startul echipați cu creioane și echere.

Denumirea de atunci era orientare turistică. Primii concurenții proveneau din rândurile alpiniștilor, turiștilor, iubitorilor de natură. Atunci nu erau secții de orientare, nici alergarea nu era la modă.


Concursurile erau organizate de Comisia Regională - din 1968 -, Comisia Județeană de Turism și Alpinism condusă de către Dr. Gheorghe Voişan, iar mai târziu de Binder Ludovic.

Concurenți proveneau de la secțiile de turism ale asociațiilor Voinţa, Metalul Roşu, Dermata, iar mai târziu de Herbak Janos.


Printre primii concurenții îi putem aminti pe Toma Lenuţa, Bogdanovics Pál, Ţara Emil, Klein István, Soó Tamás, Török Gábor și Székely Zoltán.

Printre cei care au ridicat nivelul orientării clujene îl amintim pe Török Gábor fiind „motorul” activităților. A fost cel care s-a revoltat cel mai des din cauza hârților rudimentare accentuând că dezvoltarea ramurii sportive de orientare depinde de calitatea hârților, ca ele să reprezinte cât mai fidel și cât mai complet detaliile din teren.


La începutul anilor '60 apar primele secții de orientare. Cea mai de seamă pe vremea aceea a fost secția de orientare de la Asociația ARTE unde regretabilii Márton Sandor și Szalay Miklos desfășurau activități intense pentru ridicarea nivelului acestei noi ramuri sportive.

După un început promițător al sportului de orientare are loc un adevărat salt. Mai rămânea problema ca hărțile să fie cât mai exacte și cu cât mai multe detalii de teren.


La Cluj prima hartă în patru culori (fără verde) este Făget 1, care apare în anul 1970, autorii acestei hărți fiind Kis Ştefan, Szalay Miklós, Török Gábor și Varga Alfonz. Despre această hartă Per Olof Bengtsson, conducătorul lotului suedez care a vizitat România în anul 1971 a declarat: „Pe mine m-au surprins în modul cel mai plăcut hărțile realizate de dumneavoastră.”
Prima hartă tipărită în culori a clujenilor depășea nivelurile întâlnite în alte țări europene, potrivit unui articol apărut în Ziarul Sportul pe data de 8 noiembrie 1970.

Între timp a crescut o generație nouă de cartatori: Dumitru Cioban, Horváti György, Kuszalik Ioan, Nagy Dezideriu, Fey Sándor, Fey Klára. László F Csaba este pionerul clujean în literatura de specialitate, editând Cartea Orientaliștilor. Odată cu creșterea calității hârților de concurs și în alte centre sportive din țară, și sportul clujean de orientare a cunoscut o dezvoltare mai rapidă. Foarte mulți au contribuit la dezvoltarea acestui sport al naturii care s-a schimbat de la mersul la pas în alergare Asociațiile Clujene au înțeles că spiritul de întrecere este benefic în întrecerea sportivă, dar la organizarea competițiilor este nevoie mai mult de spiritul de colaborare. Cu timpul chiar organizarea concursurilor a devenit unul dintre punctele forte ale clujenilor datorită acestui spirit de colaborare.


Nici o altă ramură sportivă nu a adus atâția campioni pentru Cluj ca și orientarea. Fetele Fey Enikő, Fey Zsuzsa și Gáll Enikő au devenit campioane mondiale la juniori.

Arbitrii de orientare ai Clujului au un palmares frumos participând la diferite concursuri organizate de Federația Română de Orientare.

În 1990 orientare se desparte de Federația de Turism - Alpinism constituind Federația Română de Orientare. În anul 2000 apare Legea 69 care dispune reorganizarea sportului. La Cluj se constituie Cluburile Sportive TranSilva Cluj, Compas Cluj, Dudu Florești iar sportul de masă și organizare competițiilor de inițiere este asigurată de către Societatea Pro Orientare.

Clubul Sportiv Compass în anul aceasta a organizat Cupa Busola de Aur ediția 48 la care au participat 200 sportivi din nouă județe reprezentând 23 cluburi

Clubul Sportiv TranSilva organizează in zilele 25-28 iunie Cupa Compass- EYOC 2015 (Campionatul European de Juniori de 16-18 ani), Cupa României „Transilvania Open”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter