Sport

Selecționerul echipei naționale de baschet feminin: „Suntem încă deficitari la pregătirea sportivelor”

Selecționerul echipei feminine de baschet a României, Florin Nini, a declarat, într-un interviu acordat site-ului Federației Române de Baschet, că reprezentativa trebuie să se autodepășească și să treacă de grupe la Campionatul European - Eurobasket 2015, competiție găzduită împreună cu Ungaria.

„Trebuie să fim optimiști și să încercăm să ne depășim condiția. De aceea, la Eurobasket Women 2015 obiectivul trebuie să fie unul îndrăzneț, nu științifico-fantastic și să visăm la medalii, dar măcar unul realizabil. Noi ne-am propus să ieșim din prima fază a grupelor. Pentru asta, însă, trebuie să fim extrem de motivați și să fim foarte atenți, pentru că la acest nivel orice detaliu contează iar pentru o clipă de neatenție ajungi să treci rapid de la extaz la agonie. Și invers...”, a declarat Nini.

Tehnicianul a apreciat că „baschetul feminin românesc are potențial la această oră”, subliniind că are mare încredere în sportivele convocate la echipa națională.


„Din nefericire, însă, suntem încă deficitari la pregătirea care să producă și să șlefuiască mai multe sportive cu un bagaj de cunoștințe tehnice de nivel internațional, care să fie apte să joace un baschet modern, în viteză. În prezent, sunt doar câteva fete care joacă în străinătate la nivel înalt sau la echipe românești participante în cupele europene. Una este să evoluezi împotriva unor adversare de calibru european, care-ți asigură un plus mare de experiență în joc, și alta este să evoluezi la un nivel în care ai doar câteva meciuri echilibrate pe sezon”, a mai spus Florin Nini.

Echipa este în faza de acumulare, în special din punct de vedere fizic și al implementării unui ritm de joc alert, a precizat Nini, care trebuie să armonizeze forma fizică a sportivelor, „deoarece se simte în pregătire că o parte a sportivelor au fost titulare la echipele de club, iar altele au avut mai puține minute de joc efectiv”.


Nini crede că echipa este pe drumul cel bun, atmosfera din cadrul lotului este deosebită, „ca într-o mare familie”, iar la începutul săptămânii viitoare se vor alătura lotului și Gabriela Mărginean si Cristina Bigică.

Tricolorele vor juca două meciuri de pregătire la București, cu Senegal, campioana Africii, pe 19 și 20 mai, apoi alte două partide, tot la București, cu selecționata similară a Italiei, sfertfinalistă la ultima ediție europeană din 2013, meciuri programate pe 21 și 23 mai.


Va urma o nouă etapă de pregătire pentru naționala României, care va pleca în Belarus, pentru a participa la sfârșitul lunii la un puternic turneu internațional, alături de Rusia, Ucraina și Belarus.

Florin Nini consideră că o favorită certă în Grupa A, din care face parte România, este Franța, vicecampioana olimpică. „Noi trebuie să ne pregătim foarte bine, atât tehnico-tactic, cât și mental, pentru a găsi soluțiile optime să contracarăm toate adversarele din Grupa A, indiferent că este vorba de Franța, Cehia, Muntenegru sau Ucraina. Trebuie sa fim și realițti, însă, că va fi foarte dificil să ne îndeplinim obiectivul îndrăzneț”, a subliniat Nini.


Pe data de 1 iunie, echipa își va stabili cartierul general la Timișoara, unde va juca toate meciurile din Grupa A. Eurobasket Women 2015 va avea loc în perioada 11-28 iunie, în șapte orașe din România (Timișoara și Oradea) și Ungaria (Sopron, Szombathely, Debrecen, Gyor, Budapesta). România va debuta pe 12 iunie, împotriva selecționatei Muntenegrului, locul 9 la ultima ediție a Campionatului European și locul șase la ediția din 2011. În Grupa A, România va mai juca pe 13 iunie cu Ucraina, pe 14 iunie cu Franța și pe 15 iunie cu Cehia.

Antrenorii Florin Nini (principal), Alexandru Radu (secund) și Monika Boriga (secund) au la dispoziție următorul lot pentru Eurobasket 2015: Annemarie Pătău (ACS Sepsi SIC Sf. Gheorghe), Gabriela Cursaru (Phoenix Galați), Anca Stoenescu (CSM Târgoviște), Romina Filip(Phoenix Galați), Andreea Olah-Orosz (CSM Târgoviște), Sonia Ursu (Olimpia CSU Brașov), Gabriela Mărginean (Abdullah Gul University Kayseri - Turcia), Cristina Bigică (Marquette University - SUA), Claudia Pop (Gernika Bizkaia - Spania), Gabriela Irimia (Olimpia CSU Brașov), Anca Șipoș (CSBT Alexandria), Adina Stoiedin (BCM Danzio Timișoara), Cristiana Cutaș (ACS Sepsi SIC Sf. Gheorghe), Florina Pașcalău (ACS Sepsi SIC Sf. Gheorghe), Eliszabeth Pavel (CSU Alba Iulia), Alina Crăciun (BC UVG ICIM Arad).

abonare newsletter