Sport

Interviu cu Ovidiu Vasu: „Ne mai lipsește doar scânteia pentru a avea rezultate deosebite”

Directorul CS Universitatea Cluj vorbește despre problemele pe care le întâmpină clubul și sportivii legitimați la acest club.

Un mai mare accent din partea municipalității pe performanța sportivă ar însemna un plus pentru sportul clujean, atât de performanță, cât și cel de masă, este de părere directorul clubului sportiv Universitatea Cluj.

Clubul Sportiv Universitatea Cluj a fost prezent la dezbaterea publică de luni, 2 martie, privind Strategia de dezvoltare a municipiului Cluj-Napoca pe perioada 2014-2020. Reprezentanții celui mai mare club sportiv din Cluj a subliniat importanța ca sportul de performanță să fie cuprins în strategia de dezvoltare a municipiului Cluj-Napoca în următorii ani. „Este foarte important ca Strategia de dezvoltare a municipiului Cluj Napoca să cuprindă și dezvoltarea sportului de performanță. Este bine că ne gândim la sportul pentru comunitate, sport de masă, sport pentru toți, dar motorul pentru dezvoltarea întregii activități sportive îl reprezintă sportul de performanță. Dacă nu există sport de performanță, nu există nici modelele pe care copiii, tinerii le au atunci când practică baschet, handbal, judo, volei și alte sporturi, iar numărul practicanților de sport ar fi mult mai mic. Prin urmare, o direcție principală în Strategia de dezvoltare a municipiului Cluj-Napoca trebuie să o reprezinte și activitatea sportivă cu cele două componente: sportul de performanță și sportul de masă. Clujul, orașul Cluj, clujenii, cu toții își doresc să aibă mai mulți sportivi la Olimpiada de la Rio și mai departe în 2020 la Tokyo, mai multe echipe campioane și să nu piardă lupta cu celelalte municipii din Transilvania care investesc semnificativ în sport și obțin rezultate deosebite”, au susținut oficialii clubului.


După această dezbatere, directorul CS Universitatea Cluj, Ovidiu Vasu a acordat un interviu pentru Monitorul de Cluj, în care a vorbit despre problemele pe care le întâmpină clubul și sportivii legitimați la acest club.

Reporter: Care sunt problemele pe care le întâmpină în acest moment clubul și de ce conducerea clubul este nemulțumită în raport cu strategia propusă de dezvoltare a municipiului Cluj-Napoca pentru perioada 2014-2020?


Ovidiu Vasu: Problema care ne macină este că sportul de performanță nu este cuprins în stategia de dezvoltare. Noi considerăm că așa cum se vorbește despre performanță în sănătate, performanță pe băncile școlii, performanță în administrare... este cât se poate de normal să vorbim și de performanță în sport cu partea cea mai expusă: numărul de sportivi pe care îi avem la jocurile olimpice, numărul de echipe pe care putem să le facem campioane. Vedem că este o concurență foarte acerbă din partea orașelor din jur, vedem că sunt orașe, de exemplu: Oradea, Baia Mare, Zalău, Blaj, Târgu Mureș, care investesc mult mai mulți bani în sport față de cât se investește la Cluj. Baia Mare are ca și pilon de afirmare pe plan european echipa de handbal feminin. Noi de ce nu am avea o astfel de reușită? Pentru asta este obligatoriu ca în strategia de dezvoltare a municipiului să se scrie că municipiul sprijină sportul de performanță pentru obținerea acestor rezultate de care am vorbit, sportivi la Rio și echipe campioane. Mă gândesc că vor fi niște priorități prevăzute în strategia municipiului și vor fi totuși respectate. Dacă municipiul își dorește să aibă două echipe campioane va și aloca finanțare care să-ți permită acest lucru. Noi suntem afirmați prin sport dar trebuie numai puțin să aprindem scânteia ca să avem rezultatele deosebite. Aceste rezultate le putem obține dar acest lucru necesită un pic mai mulți bani.

R.: Care sunt probleme în fapt pe care le aveți privind bugetul alocat de autorități?


O.V.: Bugetul pentru sport este mult subdimensionat față de potențialul pe care îl avem. Avem echipe care au fost campioane, sportivi campioni mondiali, campioni europeni și medaliați la jocurile olimpice. Este un buget mult prea mic pentru un club atât de mare și un oraș sportiv. La urma urmei Clujul este o cetate sportivă, deci haideți să o facem să înflorească această cetate sportivă.

R.: În afară de banii alocați sportivilor mai aveți și alte probleme?


O.V.: Dacă ne gândim numai la infrastructură, iată, avem o sală de sport, mai avem încă o sală de sport, avem pistă de atletism, avem bazine, dar mai avem nevoie de un cămin pentru sportivi și o cantină. Ne dorim foarte mult să indentificăm un cămin și o cantină a sportivilor de performanță, sportivilor de la Universitatea, dar nu numai de la acest club ci și de la alte cluburi, aici în Cluj-Napoca. Ne dorim foarte mult aceste două lucruri pentru că în momentul de față ne descurcăm foarte greu cu cazarea sportivilor. În acest moment cazarea se face la mai multe cămine de facultăți din Cluj și sunt mulți care sunt cazați în chirii. Eu aș vedea sportivii toți să stea în același loc și să fie un pic și supravegheați, pentru că dacă nu sunt supravegheați când ești tânăr te fură peisajul.

R.: Ați vorbit de sălile din Cluj-Napoca, au mai rămas probleme în ceea ce privește disputarea meciurilor în cele două săli?


O.V.: Există o bază sportivă, există două săli de sport care pot să se completeze una pe cealaltă astfel încât dacă la o sală este o manifestare artistică cealaltă să funcționeze pentru sport, acest lucru se poate obține printr-o mai bună comunicare.

R.: Ați discutat cu primarul Clujului? Ce spune acesta în ceea ce privesc problemele cu care se confruntă clubul?

O.V.: Discuțiile sunt cât se poate de optimiste, nu numai cu domnul primar, ci și cu cei din imediata apropiere a dânsului. Ei își doresc dar trebuie să o și pună în practică. Trebuie să vedem că sportul de performanță este cuprins în strategie și trebuie să vedem că se alocă mai mulță bani la sport. Dacă nu se realizează înseamnă că totul rămâne doar la faza de declarații.

R.: Una dintre cele mai performante echipe ale clubului este, în acest moment, echipa de handbal feminin. Care sunt costurile de susținere pentru echipă?

O.V.: Echipa de handbal feminin cheltuiește cât are nevoie. Din partea clubului infrastructura este asigurată. Este vorba de 200-250 de mii de euro pentru un an competițional, asta în timp ce clubul asigură baza, infrastructura, participarea în competiții, iar partea de drepturi bănești ale sportivelor trebuie asigurate din alte resurse decât din cele bugetare.

R.: Se aud zvonuri cum că din vară Jolidon dorește să-și retragă susținerea echipei de handbal feminin. Există vreo notificare în acest sens venită la club?

O.V.: Nu avem nici o informație din direcția asta, și de regulă noi nu luăm în considerare zvonurile. Nu avem nici un mesaj oficial de la Jolidon că s-ar retrage sau nu, și oricum finanțarea echipei de handbal feminin este realizată, în cea mai mare parte, de Alexandrion și de club. Mai sunt datorii ale Jolidonului pe care nu știu cum le vom stinge.

R.: Pentru că mai sunt doar câteva zile până la o mare competiție handbalistică care va avea loc la Cluj, clubul Universitatea se implică în promovarea acestei competiții? Cum credeți că va prinde la public ideea de promovare cu care vine FRH?

O.V.: Fundatia Alexandrion se va implica în această competiție cu o sumă importantă în ceea ce privește protocolul, dar în ceea ce privește organizarea noi nu avem ce căuta. Proiectul de promovare se vede că nu este făcut de cineva din Ardeal, aici avem o altă percepție a lucrurilor. Dar va avea succes la public.

Ultimele Stiri
abonare newsletter