Sport

Luni se va marca încă un meci în istoria derby-urilor dintre cele două echipe clujene

Luni, etapa se încheie cu meciurile Pandurii - Otelul și CFR Cluj - „U” Cluj, acesta din urmă fiind cel mai vechi derby local din istoria fotbalului românesc.

Povestea duelurilor dintre echipa căilor ferate și cea a studenților a început, potrivit lpf.ro, în octombrie 1920, 8-0 pentru ”feroviari”, scor rămas și astăzi drept cea mai mare diferență, chiar daca nu în Liga 1.

Meciul din Gruia reprezinta și duelul dintre cele mai vechi echipe active din Liga 1, CFR născută în 1907 și Universitatea Cluj în 1919, cu o lună înaintea Ceahlăului.


Palmaresul general este de 28 de jocuri în Liga 1, cu 13 victorii pentru CFR, 11 remize și 4 victorii pentru „U” Cluj.

Primul meci în Liga 1 este considerat cel din 7 decembrie 1947, Ferar - U 1-3. În iarna lui 1947/1948, Ferar a fuzionat cu CFR Cluj, astfel că în retur avem parte pe deplin de primul duel la cel mai înalt nivel, „U” - CFR Ferar 2-4. În sezonul următor ambele echipe au retrogradat, așa se face că se vor reîntâlni pe prima ”scenă” abia pe 18 octombrie 1969, U - CFR 0-0. Cinci partide s-au încheiat fără gol în istorie, ultima în turul ediției trecute.


Un meci de referință a avut loc pe 25 octombrie 1970, când CFR a învins „U” Cluj cu 2-1, pentru studenți marcând Mihai Adam, cel care a intrat în istoria fotbalului românesc drept singurul fotbalist care a câștigat titlul de golgheter cu două echipe din același oraș. De două ori cu „U”, o data cu CFR. Adam a marcat în total 5 goluri în derby-ul Clujului, 4 dintre ele în tricoul CFR-ului.

Cu CFR gazdă sunt 14 meciuri, 7 victorii pentru cei din Gruia, 4 remize și 3 victorii pentru „U”.


În ziua de 3 mai 1972 s-a consemnat victoria celor de la Universitatea, 1-0, gol Ion Munteanu. După acest succes ”Șepcile Roșii” au așteptat 42 de ani să mai câștige în fața CFR-ului și asta s-a întâmplat pe 24 martie, în acest an, chiar în Gruia, scor 2-1, prin golurile lui Lemnaru și Ciupe, respectiv Ogbu. În cei 42 de ani, cele două s-au mai întâlnit pe prima ”scenă” de 17 ori, 8 succese CFR și 9 remize.

CFR Cluj vine după 5 victorii consecutive, performanța cu care s-a întâlnit ultima dată în 2012, anul ultimului titlu. De partea cealaltă, „U” Cluj a bifat doar un succes în ultimele 5 meciuri din Liga 1, 2-0 cu CSMS Iași. În rest, o remiză și 3 înfrângeri, potrivit lpf.ro.


Universitatea Cluj a folosit 26 de jucatori în primele 8 etape, dintre ei doar Mușat bifând toate minutele. De partea cealaltă, gazdele au utilizat cei mai puțini jucători dintre toate cele 18 echipe de Liga 1, doar 17 fotbaliști, 5 dintre ei fiind integraliști - Felgueiras, Susici, Larie, Rada, Camora.

Foarte interesant este că CFR Cluj a marcat 4 goluri în trei din cele 4 jocuri jucate acasă în aceasta ediție, 4-0 cu Ceahlăul, 4-1 cu Gaz Metan și Astra.


„U” Cluj avea la finele rundei precedente a 3-a cea mai bună apărare în deplasare, doar 3 goluri primite.

Golgheterii celor două echipe sunt Tade - 9 goluri, singurul fotbalist care a marcat 5 meciuri la rând în actuala ediție, respectiv Viveiros - 3 goluri, fotbalistul străin cu cele mai multe meciuri dintre cei aflați în cele două loturi - 154 de prezențe în Liga 1.

Media de vârstă a celor două loturi: CFR - 25,2 ani, „U” Cluj - 25,9 ani.

Duelul dintre Vasile Miriuță și „U” Cluj cuprinde două jocuri, o remiză în ediția 2013/2014, când a fost „U” Cluj - Ceahlaul 1-1 și o înfrângere în aceeași ediție, CFR - „U” Cluj 1-2.

Potrivit LPF, valoarea de piață a celor două loturi este de 11,35 milioane de euro pentru „U” Cluj și de 17,8 milioane de euro pentru CFR Cluj.

Ultimele Stiri
abonare newsletter