Sport

Peste 400 de karatiști prezenți la Cluj la Cupa Campionilor Europeni la Karate WUKF

Peste 400 de karatişti de toate vârstele participă weekendul acesta, la Cluj-Napoca, la cea de-a a cincea ediţie a Cupei Campionilor Europeni WUKF, care este singura competiţie internaţională din România a acestei federaţii. Sportivii, veniţi de la 53 de cluburi din 12 ţări, vor susţine nu mai puţin de 700 de probe.

Foto facebook Foto facebook

Deşi numărul ţărilor participante a fost mai mic cu două la această ediţie, lipsind Ucraina şi Rusia, totuşi numărul cluburilor a crescut, a precizat preşedintele federaţiei române de Karate WUKF, Liviu Crişan. „Avem 53 de structuri sportive - aici avem o creştere - şi mă bucur că au venit mulţi din ţară. Din străinătate sunt 15 cluburi şi restul din România. Şi este avem creştere. Avem participanţi şi din alte federaţii şi mă bucur că se trece peste regulamente şi vin să participe într-o elită mondială pe care noi ne străduim să o aducem an de an la Cluj”, a declarat Liviu Crişan.

Competiţia este arbitrată de 58 de arbitri, din care 26 sunt din străinătate, fapt care aduce un plus de echilibru evenimentului, în sensul că eventualele animozităţi sau neplăceri sunt mult diminuate. Preşedintele federaţiei explică succesul acestei formul eşi prin faptul că nu s-a depus până în prezent nicio plângere. În competiţie sunt prezente toate categoriile de vârstă, de la şase ani la veterani (35 de ani)


Pe de altă parte, faptul că în Cluj, peste mai puţin de o lună, se va inaugura noua sală polivalentă, care are o capacitate de 7.000 de locuri, va da, în mod categoric o altă amploare tuturor competiţiilor organizate în oraş.

Cupa Campionilor Europeni WUKF va putea creşte considerabil şi datorită mutării competiţiei în noua sală, consideră Liviu Crişan. „Ne dorim o sală mai mare, aşteptăm inaugurarea sălii polivalente şi sperăm că preţurile de închiriere vor fi acceptabile. Credem că anul viitor vom putea să ne mutăm acolo, pentru că în competiţiile de karate avem nevoie de o suprafaţă a terenului cât mai mare. Încă de anul trecut când era doar pe jumătate construită mă întrebau străinii când ne mutăm acolo. Trebuia să fie anul acesta, dar au fost problemă cu construirea sălii, dar să vedem ce se întâmplă de anul viitor”, a spus Liviu Crişan.


Acesta speră ca societatea care va administra sala să poată stabili pentru sporturi preţuri care să se plieze pe particularităţile fiecărei competiţii sportive, având în vedere că unele, cum este baschetul sau voleiul, se pot desfăşura în decurs de două ore, iar pentru altele, cum este karate, sunt necesare zece ore, timp de două-trei zile. „Este o problemă, pentru că preţurile se gândesc pentru echipele de baschet sau de volei care au o oră-două şi atunci chiar dacă este o taxă orară destul de mare nu este o problemă pentru că se poate plăti, dar noi avem nevoie de 10 ore, timp de două zile”, a spus Crişan.

De anul viitor ar putea interveni şi o nouă schimbare, în sensul că evenimentul ar putea fi mutat din septembrie către sfârşitul anului, care este o perioadă de timp mai accesibilă pentru sportivi şi mai ales pentru cei foarte tineri. „Vom muta data competiţiei, se pare că luna septembrie nu este o lună agreată de multă lume, mai ales de cei din afara ţării, încep şcolile, abia încep antrenamentele şi atunci nu sunt pregătiţi pentru o competiţie de nivelul acesta. Mă gândesc că la sfârşitul lunii noiembrie, început de decembrie ar fi mai bine. Eu am gândit competiţie în luna septembrie tocmai pentru a fi o avanpremieră a campionatului mondiale sau european, dar am auzit şi discuţii de genul că multora le-ar fi frică să nu se accidenteze. Să vedem”, a spus preşedintele Federaţiei Române WUKF.


Competiţia este organizată de CS Politehnica Cluj şi Federaţia Română de Karate WKC şi se desfăşoară în perioada 20-21 septembrie la Sala Sporturilor „Horia Demian”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter