Sport

Moartea lui Di Stefano a zguduit întreg mapamondul. Ce au scris starurile fotbalului mondial pe rețele de socializare

Moartea lui Alfredo Di Stefano a îndoliat întreaga lume. Fosta legendă a Realului s-a stins luni din viață, la nici trei zile după ce și-a serbat cei 88 de ani.

Lumea fotbalului mondial e în doliu. Fosta legendă a Realului, Alfredo Di Stefano, a trecut în neființă, după ce sâmbătă suferise un stop cardiac la ieșirea dintr-un local aflat în apropierea arenei Santiago Bernabeu. Cu o zi înainte, fostul mare atacant și-a celebrat ziua de naștere, fiind născut în 4 iulie 1926. „Preşedintele Real Madrid, Florentino Perez, şi conducerea clubului doresc să transmită condoleanţe şi întreaga compasiune copiilor, rudelor lui Di Stefano şi prietenilor. Real Madrid transmite condoleanţe tuturor iubitorilor echipei din întreaga lume şi celor care sunt afectaţi de pierderea celui mai bun jucător din toate timpurile”, a notat Real Madrid pe site-ul oficial.

Mesaje de la Blatter și Platini

Moartea lui Di Stefano i-a îndurerat pe iubitorii sportului rege, dar și pe fostele glorii ale fotbalului mondial. „Sunt extrem de trist la aflarea veştii că Alfredo Di Stefano - un uriaş al fotbalului - ne-a părăsit. Nu-l vom uita niciodată pe Alfredo Di Stefano, un om al cărui talent va rămâne mereu în istoria bogată a fotbalului. Îmi amintesc cât de entuziasmat am fost când am văzut imagini cu el la TV. Din punct de vedere tehnic era minunat, avea o viteză remarcabilă şi era un marcator splendid. Alături de coechipierii săi talentaţi a inventat fotbalul modern. A fost un magician al fotbalului din lumea întreagă”, a declarat Michel Platini, președintele UEFA. „Sunt foarte întristat de anunţul decesului lui Alfredo Di Stefano. Era cel mai complet jucător pe care l-am văzut vreodată. A fost jucătorul meu preferat. Îl urmăream când juca la Real Madrid şi eram un tânăr reporter sportiv. Mai târziu, am avut privilegiul să-l întâlnesc şi am devenit prieteni buni”, a precizat Joseph Blatter, președintele FIFA.


„Vei rămâne mereu în inimile noastre”

Di Stefano, poreclit și „Săgeata Blondă”, a suferit în 2005 un infarct de miocard, fiind supus apoi unei intervenţii de by-pass coronarian. „Odihneşte-te în pace, Don Alfredo, cel mai mare. Legendă a Realului, mereu alături de noi. Întotdeauna vei rămâne în amintirea noastră, Maestre” a scris Iker Casillas. „Odihneşte-te în pace, Don Alfredo, istorie şi legendă a acestui club”, a notat Alvaro Morata, în timp ce Alvaro Arbeloa a postat: „Ne-ai făcut cei mai mari. Mereu vei fi alături de noi. Odihneşte-te în pace!”. Pentru fotbalistul lui Barcelona, Andres Iniesta, Di Stefano a fost o „legendă a fotbalului”, în timp ce naţionala Argentinei a scris pe Twitter că s-a stins „o glorie a fotbalului mondial”. „A murit marele Don Alfredo Di Stefano, unul dintre cei mai mari jucători din istorie. Condoleanţe familiei şi celor apropiaţi”, a postat pe Twitter Fernando Llorente, fotbalistul lui Juventus Torino.

„A murit un pic din istoria fotbalului”

Decesul lui Di Stefano i-a întristat și pe Diego Simeone (antrenor Atletico Madrid) și Jose Mourinho (antrenor Chelsea). „Ne-a plecat Don Alfredo, unul dintre cei mai mari din lumea fotbalului. Adio, maestre, niciodată să nu-şi lipsească o minge acolo sus”, a punctat Simeone. „A murit un pic din istoria fotbalului. A lăsat amintiri fantastice, mai ales celor de dinaintea mea. Ca om mi-a lăsat o amintire fantastică. În cei trei ani ai mei la Real Madrid a fost un domn agreabil, umil, mereu atent. Nu este doar în istoria Realului, este în istoria fotbalului”, a scris Mou.


Ce scrie mass-media internațională

Presa internațională a scris și ea despre trecerea în neființă a fostei legende madrilene. Cotidianul ABC arată că „Di Stefano a fost cel care, alături de Santiago Bernabeu, a schimbat soarta Realului, iar numele lui va fi mereu legat de cea mai bună echipă a secolului XX, alături de o pleiadă de jucători din care fac parte Gento, Puskas, Rial, Kopa, Perez Paya, Mateos, Munoz, Molowny sau Zarraga. Real Madrid care l-a adus pe Di Stefano nu era clubul cel mai prețuit din Europa, însă când acesta s-a despărțit de „casa albă”, în 1964, ordinea ierarhică în fotbalul spaniol și internațional se schimbase radical, după câștigarea a cinci Cupe Campionilor Europeni consecutive”.

Cine era Alfredo Di Stefano

Născut la 4 iulie 1926 la Buenos Aires, Alfredo Di Stefano şi-a început cariera la River Plate, iar apoi a făcut parte din „echipa de aur” a clubului Real Madrid, în perioada 1953-1963, când spaniolii au cucerit de cinci ori Cupa Campionilor Europeni. Câştigător al Balonului de Aur în 1957 şi 1959, Di Stefano a cucerit de opt ori campionatul Spaniei şi a fost de cinci ori cel mai bun marcator din Primera Division. Ca internaţional, Di Stefano a jucat şase meciuri pentru Argentina şi 31 pentru Spania. În anul 2000, Di Stefano a fost al patrulea într-un clasament al celor mai buni fotbalişti din lume al Federaţiei Internaţionale de Istorie şi Statistică a Fotbalului (IFFHS), fiind devansat doar de Pele, Johan Cruyff şi Franz Beckenbauer.


„Este o zi foarte tristă pentru mine, pentru toți fanii Realului, dar și pentru fotbalul mondial. Don Alfredo ne părăsește, dar amintirea lui va rămâne mereu în inimile noastre. Legendele nu mor niciodată! Mulțumesc pentru tot, Maestre!”, Cristiano Ronaldo, atacant Real Madrid

 


„Acum fotbalul se joacă pe milioane, înainte jucam pe viață și pe moarte. Sistemele sunt rigide pentru cei care nu știu să joace. Mie mi-a plăcut să mă distrez când jucam fotbal, să distrez lumea”, Alfredo Di Stefano, fost jucător Real Madrid

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter