Sport

Handbalul românesc va fi la putere. Dedu: „Campionatul la fete va fi între primele trei din Europa"

E oficial. Liga Națională de handbal revine la 14 echipe din sezonul viitor.

Ultimele două echipe din clasamentul Ligii Naţionale de handbal vor disputa un turneu de menţinere/promovare în prima ligă la care vor mai participa şi formaţiile clasate pe locurile secunde în cele două serii ale Diviziei A.

În acest sezon, atât la feminin, cât şi la masculin, participă 12 echipe. Formațiile clasate pe prima poziţie în cele două serii ale Diviziei A vor promova direct. Ultimele două grupări din prima ligă şi cele de pe poziţiile secunde din a doua vor disputa un turneu de menţinere/promovare în LNH.


„Sistemul actual competiţional a fost votat în august. A fost făcut public începând cu septembrie şi până se va termina va fi aşa cum s-a hotărât. Ca o menţiune specială, în momentul în care s-a hotărât actualul sistem competiţional, la acel CA din 13 noiembrie, am fost singurul care a votat împotrivă, fiindcă nu consider că actualul sistem de play-off este cel mai fericit. Din cauza asta şi facem eforturi ca, din sezonul viitor, calendarul competiţional să fie diferit. S-a hotărât în cadrul Consiliului de Administraţie ca din sezonul viitor să activeze 14 echipe. Modul de a se retrograda din ligă anul acesta şi practic promovarea pentru anul viitor se va desfășura astfel: echipele clasate pe locurile 11 şi 12 în Liga Naţională vor participa într-un turneu de accedere/menţinere în prima divizie cu ocupantele locurilor doi în Divizia A. Va fi organizat un turneu, iar fiecare echipă va juca cu fiecare”, a precizat Alexandru Dedu.

„Două echipe vor asigura sarea și piperul”

Președintele Federației Române de Handbal se aşteaptă ca întrecerea feminină să fie între primele trei ca valoare din Europa. „Campionatul viitor va fi, la fete, între primele trei din Europa. Sunt două echipe care vor asigura sarea şi piperul, vorbim de Baia Mare şi CSM București. Să nu uităm că Braşovul este o echipă foarte, foarte solidă. Vorbim de dorinţe de mărire a echipei din Roman, care a demonstrat un handbal bun la Cupa României. Brăila, la Craiova se vor face investiţii, Clujul a găsit un partener foarte interesant. Cred că vom avea un campionat foarte tare şi interesant la nivelul fetelor”, a susținut Dedu.


Pașca vine cu o altă soluție

O ligă cu 14 echipe e privită cu ochi buni de către oficialii Universității Jolidon. Cu o singură condiție însă! „O ligă cu 14 echipe e benefică, deoarece ar crește numărul de jocuri, dar acest sistem ar putea să aibă reversul medaliei. S-ar putea să ne trezim că multe dintre formații se vor retrage din campionat din lipsă de fonduri, să nu aibă bani pentru deplasări, salarii, etc. O măsură pentru a evita acest lucru e ca Federația să ceară garanții financiare fiecărui club, adică fiecare echipă să aibă un buget bine stabilit care să acopere cheltuielile pe întreg sezonul”, a menționat Horațiu Pașca pentru Monitorul de Cluj.

Tehnicianul „studentelor” propune ca ultimele două clsate în Liga Națională să retrogradeze direct. „Pentru spiritul competițional cel mai valabil sistem e ca ocupantele locurilor 11 și 12 din prima ligă să joace baraj de menținere/promovare cu ocupantele locurilor 2 din Divizia A, iar locurile 13 și 14 din Liga Națională să retrogradeze direct”, este de părere antrenorul bistrițean.


Alexandrion va investi la „U” Jolidon

Sezonul viitor se anunță a fi unul extrem de interesant pentru „U” Jolidon. Formația clujeană ar putea scăpa de grijile privind situația financiară a echipei, handbalistele fiind neplătite de mai multe luni. Compania Alexandrion dorește să investească la gruparea universitară, dar cu o singură condiție: trupa de pe malul Someșului să se bată la titlu.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter