Sport

Liga Națională de handbal revine la 14 echipe

Consiliul de Admnistrație al Federației Române de Handbal a decis ca Liga Națională să fie compusă din 14 echipe în următoarele patru sezoane. Nu se cunoaște însă dacă ultimele două clasate la finalul sezonului vor susține un baraj de menținere în LN cu echipele clasate pe locurile secunde în cele două serii ale Diviziei A.

Primele opt clasate la finalul sezonului regulat vor evolua în play-off, iar ultimele șase vor intra în play-out. De asemenea, s-a stabilit că nu va fi aplicată nicio restricție în cazul jucătorilor/jucătoarelor transferați din primele cinci campionate ale Europei. Taxa de legitimare a străinilor este de 500 de euro pentru primii doi/două handbaliste, după care suma se dublează de fiecare dată.

„E un sistem cu două tăișuri”

Horațiu Pașca a comentat decizia Consiliului de Administrație. „Mai mulți antrenori au propus ca Liga Națională să fie compusă din 14 echipe, dar au fost și păreri contra. Cred că va fi în continuare play-out și play-off, cu mențiunea că în play-off vor intra primele opt echipe, nu șase cum e acum. E mai bine cu 14 formații, pentru că vor exista mai multe meciuri, însă acest sistem e cu două tăișuri. Acest modul va funcționa doar dacă va exista o stabilitate financiară la toate echipele. Formațiile trebuie să fie obligate să-și asigure un buget care să cuprinde tot calendarul competițional (intern și extern) și să aibă un buget aparte pentru salarii. Dacă nu se va întâmpla acest lucru, există riscul ca 1-2-3 echipe să se retragă din campionat din lipsă de fonduri”, a atras atenția antrenorul Universității Jolidon.


Cupa României, ultimul tren spre Europa

Decizia FRH a venit cu doar opt zile înainte de startul Cupei României, care se va disputa la Târgoviște în perioada 23-26. În primul meci, „U” Jolidon va evolua contra lui Neptun Constanța. Dacă vor trece de constănțence, „studentele” vor juca cu SCM Craiova. Gruparea clujeană se confruntă însă cu mari probleme de lot înaintea startului în Cupă. Enache, Boian, Cârjan și Laslo sunt plecate la loturile naționale de tineret, iar Ivan, Popa, Tetean și Lup sunt accidentate. „Am patru jucătoare plecate la loturile naționale, iar alte patru sunt accidentate. Sperăm că le vom recupera până la startul Cupei României. Conform tragerii la sorți, avem un program favorabil, iar așteptările sunt mari, dar să nu uităm că această competiție e importantă pentru toată lumea. Pentru majoritatea echipelor care participă, Cupa reprezintă un tren de a prinde cupele europene. Va fi o bătălie acerbă”, a susținut Pașca.

„Noi vom juca cu Neptun, dar nu trebuie să ne culcăm pe o ureche. Ne-am fript odată cu Constanța, am pierdut la opt goluri pe terenul lor, trebuie să fim mult mai atenți. Vom trata meciul cu mai multă seriozitate, pentru că ne dorim să ajungem cât mai sus, lucru care ne-ar asigura prezența într-o competiție europeană”, a conchis tehnicinaul universitarelor.

Ultimele Stiri
abonare newsletter