Sport

Karate Kid de Cluj: CAMPIOANĂ EUROPEANĂ și MONDIALĂ la doar 7 ANI!

Karate-ul românesc are viitor. La doar 7 ani, Carina Maria Naș are lumea la picioarele sale. Sportiva legitimată la Voința Cluj este campioană europeană și mondială la categoria de vârstă 6-7 ani și medaliată cu aur, argint și bronz la Campionatele Naționale. Performanța micuței sportive e cu atât mai mare cu cât Carina a început să practice acest sport în urmă cu doar un an!

Carina s-a îndrăgostit de artele marțiale în momentul în care antrenoarea Adriana Semerean a pășit pe culoarele școlii unde învață, în căutarea tinerelor talente. A fost cucerită de vorbele antrenoarei și a decis să-și încerce norocul. A trebuit mai întâi să-și convingă părinții. Nu a fost însă deloc greu. „Într-o zi a venit la mine și mi-a spus: „Tati, nu mă lași la karate?”. Am întrebat-o: „Ce îți veni?”. Iar ea mi-a răspuns că îi place foarte mult de antrenoare și că vrea neapărat să participe la un antrenament. Vă dați seama că nu aveam cum să o refuz. După prima ședință de pregătire, mi-a zis că nu vrea să practice alt sport în afară de karate. Dacă nu îi plăcea modul de lucru și comportamentul antrenoarei, sigur nu ar fi rămas”, povestește Sorin Naș, tatăl sportivei, care nu este însă străin de sport. A practicat înotul, gimnastica și a cochetat cu fotbalul, fiind legitimat la „U” Cluj.

Pasiunea pentru artele marțiale, dar și sacrificiul depus au dus-o pe cele mai înalte culmi. La prima participare la un concurs, Carina a reușit să cucerească două medalii, argint și bronz, la Campionatul Național de Karate Tradițional, în proba de KATA Individual și ENBU Mixt.


Campioană europeană și mondială

A fost doar primul pas către marea performanță. La Campionatul European din Italia, Carina s-a încoronat campioană în proba KIHON Individual și vicecampioană în proba KATA Individual. Micuța sportivă a atras toate privirile și la Campionatul Mondial de Karate Fudokan de la Praga, competiție care a strâns peste 1.000 de sportivi din 30 de țări. Clujeanca a cucerit tilul mondial, devansând sportive mult mai experimentate.  „Sincer, nu m-am așteptat să aibă asemenea rezultate din primul an. E o surpriză plăcută. I-am spus că dacă muncește o să aibă și performanțe. M-a ascultat. Sunt un tată fericit”, declară, vizibil emoționat, tatăl Carinei.

„E o sportivă disciplinată și muncitoare”

Dacă pentru mulți sportivi, antrenamentele li se par o povară, Carina de abia așteaptă să intre în sala de sport. „Nu e greu deloc, îmi place foarte mult. Niciodată nu o să mă apuc de alt sport. Am o antrenoare foarte bună, are răbdare cu toată lumea”, mărturisește clujeanca. „E o sportivă care muncește din greu, nu se dă bătută. M-a suprins că la vârsta ei execută foarte corect flotările. Îi place disciplina, de abia așteaptă să meargă la antrenamente. Marele vis al ei e să pună mâna pe centura neagră”, completează Sorin Naș.


Pasionată de artă

Când nu este în sala de sport, Carina preferă să se joace cu cățelul ei Lucky și cu pisoiul Mitzu. Cei trei se înțeleg de minune. „Mă joc și cu păpușile, dar și cu mingea”, dezvăluie sportiva. „Joacă mai bine fotbal decât fratele ei”, adaugă tatăl micuței. Carina este pasionată și de artă. „Îmi place să pictez și să desenez. Sunt cea mai bună din clasă”, se laudă clujeanca. Cea mai bună prietenă a ei e Giulia. „Sunt ca două surori gemene, sunt de nedespărțit”, mărturisește Sorin Naș.

Vrea să devină antrenoare sau medic veterinar

Carina i-a scris și Moșului. Își dorește încă un cățel, dar și alte jucării. „Vreau să-mi aducă un urs koala și un urs polar de jucărie, dar și o păpușă. Cel mai mult îmi doresc să avem un pui de husky adevărat”, sunt cerințele micuței sportive pentru Moș Crăciun. „Când o să fiu mare vreau să fiu antrenoare de karate sau doctor veterinar, să am grijă de animăluțe de oameni răi”, afirmă Carina.


Matei îi calcă pe urme

Artele marțiale și-au făcut loc în familia Naș. Carina nu e singura care practică acest sport. Fratele ei cu doi ani mai mic, Matei Cristian, îi calcă pe urme. „L-am înscris și pe Matei la karate, îi place mult. Sperăm să obțină și el rezultate foarte bune”, explică Sorin Naș. Matei e de nedespărțit de sora lui. O însoțește la toate competițiile. „Toată familia e alături de Carina, mergem împreună la competiții”, dezvăluie tatăl micuților.

Are autograf de la Sensei Dan Stuparu

Prestațiile Carinei l-au impresionat până și pe regretatul Sensei Dan Stuparu. Fostul preşedinte al Federaţiei Române de Karate Tradiţional şi vicepreşedintele Federaţiei Internaţionale de Karate Tradiţional i-a semnat kimono-ul cu puțin timp înainte să treacă în neființă. „A fost foarte încântat de Carina. I-a dat autograf pe kimono și a felicitat-o”,  povestește mândru Sorin Naș.



„Carina e o fetiță ascultătoare, muncitoare, dar câteodată mai sare calul când e obosită. Seamănă cu tatăl ei”, Sorin Naș, tatăl Carinei

 


Palmaresul Carinei Naș:

1. Locul I la Campionatul Naţional de Fudokan- proba KATA Individual (Galaţi, 2-3 noiembrie 2013)
2. Locul II la Campionatul Naţional de Karate Tradiţional-proba KATA Individual (Galaţi, 13-14 aprilie 2013)
3. Locul III la Campionatul Naţional de Karate Tradiţional-proba ENBU Mixt (Galaţi, 13-14 aprilie 2013)
4. Locul I la Campionatul European de Karate Tradițional Fudokan Shotokan- proba KIHON Individual (Italia, 15-19 mai 2013)
5. Locul II la Campionatul European de Karate Tradițional Fudokan Shotokan- proba KATA Individual, (Italia, 15-19 mai 2013)
6. Locul I la Campionatul Mondial de Karate Fudokan- proba KATA Individual (Cehia, 28 noiembrie-02 decembrie 2013)

Etichete: karate
Ultimele Stiri
abonare newsletter