Sport

Mircea Luca, o legendă care nu moare niciodată!

Peste 1.000 de suporteri ai Universității Cluj au asistat la un eveniment istoric de Ziua Națională a României: dezvelirea statuii lui Mircea Luca, „un exemplu de om, un caracter model, o inimă care a bătut o viață pentru «U» și pentru oameni”.

Au dat mână de la mână pentru ca „ideea” lor să prindă viață. Și au reușit. După o luptă de mai mulți ani, fanii Universității și-au văzut în sfârșit visul cu ochii: Mircea Luca îi va veghea îndeaproape pe „studenți”! Statuia ce îl reprezintă pe fostul căpitan al „șepcilor” a fost dezvelită și prezentată celor care poartă în inimă simbolul alb-negru.

Lucrare realizată de Ilarion Voinea

Cel care a făcut posibilă „revenirea” lui Mircea Luca printre suporteri este Ilarion Voinea. Sculptorul clujean a trudit mai bine de două luni pentru ca proiectul inițiat de Asociația „Șepcilor Roșii 1919” (ASR) să aibă un final fericit. "Personal, nu l-am cunoscut pe Mircea Luca, dar ne-am intersectat de câteva ori. Tema a fost lansată chiar în biroul regretatului Gheorghe Bodea. Îmi pare rău că nu a apucat să vadă finalul, a văzut doar nişte schiţe, dar împreună cu ASR am dus proiectul până la capăt”, a dezvăluit Voinea. „M-am obişnuit cu prezenţa lui Mircea Luca, astfel că în momentul în care mi l-au dus la turnătorie, am simţit un mare gol în stomac. În această zi suntem martori la eternitatea bronzului”, a completat sculptorul.


Teja, vizibil impresionat

Statuia a fost dezvelită într-un cadru emoționant. Câțiva zeci de suporteri au aprins torțe și au cântat, în frunte cu Mihai Teja și elevii săi, „Slavă ție, studenție!”. Remus Câmpeanu, Nicolae Szoboszlay și Ovidiu Luca (nepotul lui Mircea Luca) au avut onoarea de a dezveli statuia care îl reprezintă pe fostul jucător al clubului universitar, decedat în 2008. „Sunt foarte fericit că sunt prezent la un asemenea eveniment. Trebuie să recunosc că sunt emoţionat şi mărturisesc că nu am mai văzut aşa ceva la nicio echipă pe la care am trecut. Este ceva unic ce pot să facă aceşti suporteri, este o lecţie de istorie, de devotament, de dragoste faţă de echipă şi cei care au purtat cu mândrie acest simbol pe piept. Nu mi se întâmplă foarte des să rămân fără cuvinte, dar oamenii aştia minunaţi au reuşit să mă lase mut”, a declarat, vizibil emoționat, Mihai Teja.

Statuia Dr. Mircea Luca este amplasată pe scuarul de la intrarea principală a stadionului Cluj Arena. Pe placa de marmură albă de la picioarele fostului jucător este inscripţionat cu negru: „Dr. Mircea Luca 1921-2008. Fidelitate, onoare, respect, tradiţie”.


75.000 de lei a costat realizarea statuii din bronz a lui Mircea Luca

 


 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter