Sport

Gigi Becali, audiat la ÎCCJ în dosarul 'Valiza'; un nou termen în dosar pe 18 aprilie

<p>Finanţatorul FC Steaua Bucureşti, Gigi Becali, a fost audiat luni de către judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în dosarul 'Valiza'.</p>

Gigi Becali a vorbit despre meciul dintre CFR Cluj şi U Cluj şi despre banii pe care i-ar fi promis jucătorilor de la Universitatea Cluj în cazul în care ar fi câştigat meciul cu rivalii lor.

'A fost un martor, care nu ştiu dacă o să vină să vorbească - el spunea că vine - care a fost de faţă când s-a vorbit de 'blatul' dintre CFR Cluj şi U Cluj. Din ce ştiu există şi fotografii cu cei 800.000 de euro ce trebuiau daţi. Când martorul a vrut să spună la procurori astea, l-au oprit. Nu ştiu dacă o să vină la instanţă', a declarat Becali.

El a arătat că ar fi existat discuţii între Anton Doboş şi Ioan Andone şi că a aflat că s-a discutat aranjarea meciului dintre U Cluj şi CFR Cluj pentru suma de 800.000 euro.

Din această cauză, Gigi Becali l-a trimis 'de urgenţă' pe Teia Sponte, vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al FC Steaua Bucureşti, cu o sumă mai mare să-i convingă pe jucătorii U Cluj să-şi joace corect şansa.

Gigi Becali a spus că banii erau daţi jucătorilor doar dacă ar fi câştigat, însă după ce a aflat că au pierdut l-a chemat pe Teia Sponte înapoi.

'Oricum nu vroiam să le dau toţi banii. A fost ca să vadă jucătorii, ca să nu facă blat', a mai afirmat George Becali.

Instanţa a acordat un nou termen în proces pe data de 18 aprilie şi a formulat o adresă către Victor Piţurcă pentru a se prezenta la ÎCCJ în vederea audierii.

De asemenea, la termenul următor vor fi audiaţi zece martori din rechizitoriu.

Procesul 'Valiza' a început în 21 ianuarie 2009, la Curtea de Apel Cluj, însă pe 6 octombrie magistraţii clujeni au admis cererea de declinare a competenţei către ÎCCJ, având în vedere calitatea de europarlamentar pe care Becali a obţinut-o pe parcurs.

Pe 18 decembrie 2008, finanţatorul clubului 'Steaua', George Becali, şi antrenorul de atunci al echipei naţionale de fotbal, Victor Piţurcă, au fost trimişi în judecată de procurorii DNA în dosarul 'Valiza'. Becali este acuzat de dare de mită şi de fals în înscrisuri sub semnătură privată, iar Victor Piţurcă, de favorizarea infractorului, în legătură cu infracţiunile de corupţie.

În acelaşi dosar mai sunt inculpate alte patru persoane: Teia Sponte, vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al FC Steaua Bucureşti, acuzat de complicitate la dare de mită, Alina Florentina Ciul, avocat la Baroul Bucureşti, acuzată de favorizare a infractorului în legătură cu infracţiunile de corupţie şi fals în înscrisuri sub semnătură privată (două fapte), Gheorghe Radu Marino, acuzat de favorizare a infractorului în legătură cu infracţiunile de corupţie şi fals în înscrisuri sub semnătură privată (două fapte), şi Raul Volcinschi, acuzat de favorizare a infractorului în legătură cu infracţiunile de corupţie.

Procurorii DNA au instituit, în mai 2008, sechestru asigurator şi au indisponibilizat suma de 1.700.000 de euro aparţinând lui George Becali, în scopul confiscării speciale. Banii ar fi fost destinaţi premierii echipei Universitatea Cluj, pentru a nu pierde meciul cu CFR Cluj (0-1 pe teren), din ultima etapă a sezonului respectiv. În cazul în care CFR nu câştiga meciul, Steaua ar fi devenit campioană.

Ultimele Stiri
abonare newsletter