Sport

Cluburile nu vor Cupa Ligii

<p /><strong><img src="documente/stories/2012/07_iulie/11/alexandru lpf.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Adunarea Generală a Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF) nu a aprobat înfiinţarea Cupei Ligii începând din sezonul 2013/2014.</strong>

Jumătate din cluburile din Liga 1 nu doresc reînființarea Cupei Ligii.
„S-a propus în cadrul Adunării Generale să se înfiinţeze Cupa Ligii începând cu sezonul 2013/2014, iar câştigătoarea să primească un loc în cupele europene, ultimul din campionat. A fost respinsă această propunere cu nouă voturi împotrivă, urmând ca până la iarnă lumea să se mai gândească şi noi să avem şi un concept logistic al acestei competiţii“, a spus Valentin Alexandru (foto), secretarul general al Ligii Profesioniste de Fotbal. El a precizat că au fost cluburi mari care au votat împotrivă: „Sunt cluburi mari, nu le ştiu care, am uitat, unele au motivat, normal, că această Cupă a Ligii este o competiţie care te duce după numai cinci meciuri într-o cupă europeană, în condiţiile în care altele muncesc 34 de etape pentru acea participare. Sunt mai multe variante de disputare printre care să se joace în intersezon, iarna în Antalya, iar vara în Austria, de exemplu. Ar fi ceva, nu se ştie, tot cluburile sunt cele care votează“, a adăugat Alexandru.
Oficialul LPF susţine că, fără asigurarea unui loc în Liga Europa, organizarea Cupei Ligii nu are niciun sens. "Dacă nu se dă loc de Liga Europa nu are sens Cupa Ligii. Aia ar fi competiţie pe o bere la Snagov. Nicio competiţie care nu îţi dă dreptul să joci în cupele europene nu te stimulează, e clar. Decât poate dacă premierea ar fi foarte mare", a explicat Valentin Alexandru.

Cupa Ligii a mai existat în România

La sfârșitul anilor ’90 FRF a organizat două ediții ale Cupei Ligii, cu scopul de a menține în formă jucătorii echipelor din Liga 1, care luau o pauză mai lungă în anii în care echipa națională participa la turneele finale ale Campionatului Mondial sau European. În 1998 trofeul a fost câștigat de FCM Bacău, care a învins în finală pe Universitatea Cluj cu 3-2 după prelungiri. Doi ani mai târziu, băcăuanii au ajuns din nou în finală, dar au fost învinși de Gloria Bistrița la lovituri de departajare, 3-1, scorul după 120 de minute fiind 2-2. Primele Cupe ale Ligii au apărut în campionatele din Marea Britani, în Scoția în 1947 și în Anglia în 1960.

Vor să scape de Crăciunescu

Douăsprezece cluburi din Liga 1 solicită înlocuirea lui Ion Crăciunescu din funcţia de preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor cu un străin, propunerea urmând să fie supusă votului în următoarea şedinţă a Comitetului Executiv al FRF.
Valentin Alexandru a declarat că această propunere a fost prezentată în cadrul Adunării Generale a LPF de către Dumitru Dragomir. „12 cluburi au solicitat modificări la vârf în conducerea CCA şi venirea unei persoane din străinătate pentru manageriat. Urmează să se ia o decizie, dar aceasta se va lua în CE al FRF“, a spus Alexandru.
AG a LPF de marţi nu a aprobat lista de observatori pentru sezonul 2012-2013 al Ligii I deoarece aceştia urmează să susţină un examen de verificare a cunoştinţelor la începutul săptămânii viitoare. Membrii AG au aprobat componenţa comisiilor jurisdicţionale ale LPF, singurele modificări faţă de sezonul trecut fiind în cadrul Comisiei pentru Soluţionarea Litigiilor. „La Comisia pentru Soluţionarea Litigiilor a plecat Ion Cârstoiu, şi a venit domnul Virgil Dobre“, a adăugat Valentin Alexandru.

abonare newsletter