Sport

Finala CAN 2012: Coasta de Fildeş - Zambia

<p><img src="documente/stories/2012/02_februarie/10/07-10 finala can 1.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Coasta de Fildeş este marea favorită a ediţiei 2012 a Cupei Africii pe Naţiuni la fotbal.</p>

Ivorienii au ajuns în finală după o victorie la limită, dar deplin meritată contra Mali (1-0). În ultimul act, Drogba&co. vor da piept cu naţionala statului Zambia, care a eliminat Ghana (1-0), finalista ediţiei 2010. Starul şi căpitanul Cote d'Ivoire, Didier Drogba, va avea duminică la Libreville una dintre ultimele şanse ale carierei sale de a cuceri ceva cu echipa naţională, la 6 ani după finala pierdută la lovituri de departajare contra Egiptului, în care chiar el a ratat un penalty.
Gervinho, Didier Zokora, Salomon Kalou sau Yaya Toure şi-au creat o sumedenie de ocazii (în primul rând două şuturi în bară) în meciul de miercuri noapte cu Mali, dar nu au reuşit să marcheze decât o dată, în urma isprăvii de excepţie a lui Gervinho, după o enormă eroare a lui Ousmane Berthe, plecat la intercepţie la 50 m de poarta proprie (min. 45).

Ivorienii, care au avut şi mici probleme, probabil din cauza oboselii unui turneu lung, au etalat o frumoasă armonie colectivă, în special spre sfârşitul meciului, pentru conservarea rezultatului. Ei vor fi favoriţi în finala cu surprinzătoarea Zambie. Evident, mulţi comentatori au subliniat forţa colectivă a Zambiei la începutul turneului, dar de aici la a-i vedea în finală a fost, cu adevărat, cale lungă. După ce au suferit din greu în faţa Ghanei, care a dominat partida, Chipolopolos (supranumele zambienilor, care s-ar putea traduce şi prin Gloanţele de aramă) au smuls victoria graţie perlei lor Mayuka (min. 78), al treilea gol pentru echipierul elveţienilor de la Young Boys Berna.

Zambia va efectua o călătorie emoţionantă, la Libreville, unde a dispărut o generaţie de aur a ţării pe 27 aprilie 1993. Atunci, 18 membri ai echipei au pierit în prăbuşirea avionului (30 de morţi în total) care trebuia să-i ducă în Senegal, greşeala de a folosi un aparat de zbor în stare proastă fiind tragic completată de o eroare de pilotaj. Actualul preşedinte al Federaţiei zambiene, Kalusha Bwalya, cel mai mare jucător din istoria Zambiei, a scăpat de accident şi va fi duminică în tribune.

Ultimele Stiri
abonare newsletter