Sport

Tragedie de proporții în Egipt!

<p><img src="documente/stories/12_decembrie/04_ziua/07 tragedie egipt.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Cel puţin 74 de persoane au murit în Egipt, în cursul violenţelor izbucnite după un meci de fotbal, în oraşul Port Said.</p>

 

Tragedia a avut loc după meciul dintre Al Masry - Al Ahli. Martorii de la fața locului spun ca violențele au izbucnit în momentul în care fanii lui Al Ahli, echipa vizitatoare, au afișat bannere jignitoare față de orașul Port Said, iar un suporter al oaspeților a reușit să intre pe teren, înarmat cu o bară metalică.


Suporterii echipei gazdă au sărit gardurile imediat și au năvălit pe suprafața de joc, încercând să-i prindă pe fotbaliștii de la Al Ahli. Aceștia s-au refugiat spre vestiare, sub protecția unui grup de securitate, în mod evident depășit de dimensiunea revoltei. Fanii gazdelor și-au continuat drumul spre peluza în care erau grupați suporterii adverși, care, încercând să scape, au fost prinși în ambuscadă, iar unii au căzut din tribună în timp ce alții au fost bătuți.

Ministrul de Interne egiptean a anunţat că 47 de persoane au fost arestate, iar liderul armatei aflat la putere în Egipt, mareşalul Hussein Tantaui, a ordonat a anchetă, conform televiziunii publice. „Armata a trimis trupe la Port-Said pentru a împiedica alte ciocniri între suporteri“, conform televiziunii. Ultimul bilanţ comunicat de Ministerul Sănătăţii este de cel puţin 74 de morţi, printre care şi un poliţist. De asemenea, sute de persoane au fost rănite în aceste incidente, calificate de preşedintele Federaţiei internaţionale de fotbal (FIFA), Sepp Blatter, ca o „zi neagră“ pentru acest sport.

Alte meciuri cu victime

Moartea a cel puţin 74 de persoane, miercuri seară, în violenţele din Port Said se adaugă unei lungi serii de drame legate de fotbal.

Cel mai mare număr de morți în urma unui meci de fotbal s-au înregistrat în 23 mai 1964 în Peru, când au decedat 320 de persoane, iar alte o mie au fost rănite la meciul Peru - Argentina de pe stadionul Naţional din Lima, ca urmare a unei mişcări a mulţimilor. Porţile stadionului fiind închise, suporterii nu au putut să iasă şi numeroşi au murit zdrobiţi sau asfixiaţi.

În Europa, ultima tragedie de proporții a avut loc în Franța. În 5 mai 1992 s-au înregistrat 18 morţi şi peste 2.300 de răniţi pe stadionul Furiani din Bastia, după ce cu puţin înainte de semifinala Cupei Franţei dintre Bastia şi Olympique Marseille, o tribună provizorie cu 10.000 de locuri s-a prăbuşit.

Ultimele Stiri
abonare newsletter