Social

Zi liberă plătită pentru românii care se autorecenzează! Sociolog din Cluj: „Vom afla câți români (mai) sunt în țară”

În curând va avea loc un nou recensământ, care le va permite autorităților să afle care mai este populația României, la 11 ani de la ultima „numărare”. În acest an, românii vor putea să se autorecenzeze, lucru care le va aduce o zi liberă plătită de la locul de muncă.

Zi liberă plătită pentru românii care se autorecenzează! Sociolog din Cluj: „Vom afla câți români (mai) sunt în țară” Zi liberă plătită pentru românii care se autorecenzează! Sociolog din Cluj: „Vom afla câți români (mai) sunt în țară”

 

 


Deși recensământul trebuia să aibă loc anul trecut, după 10 ani de la ultimul, însă pandemia a întârziat acest lucru.

 


Astfel, în câteva luni ne vom „trezi” cu cenzorii la ușă pentru a ne pune câteva întrebări, dacă nu dorim să ne introducem singuri în sistemul online.

Dacă vrem, însă, să ne autorecenzăm online vom putea beneficia de o zi liberă, 100% plătită, de la locul de muncă, oferită de stat.


Ce este, mai exact, recensământul?

Un sociolog stabilit la Cluj, Barbu Mateescu, a scris într-o opinie pentru PressOne, câteva informații despre recensământ.

El a explicat cum funcționează și ce înseamnă, mai exact, recensământul:


„Se va măsura populația stabilă a României – cei care se află pe termen lung în țară, plus cei care sunt plecați pentru o perioadă mai scurtă de un an. Nu e un recensământ al poporului român sau al națiunii române. Un buzoian care e plecat de șapte ani în SUA nu ar fi luat în calcul – cetățenia îi rămâne, la fel și dreptul de vot de exemplu, dar nu va fi cuantificat în vreun fel.

În același sens nu vor fi numărați istroromânii, vlahii din Balcani sau oamenii cu cetățenie română ce se află în nordul Bucovinei sau Republica Moldova și care trăiesc acolo zi de zi. În oglindă, imaginează-ți un cetățean al Germaniei care s-a căsătorit cu o femeie din Liban. Împreună au decis acum cinci ani să se stabilească în Brașov, unde au rămas de atunci și până acum. Chiar dacă nu au obținut cetățenia română, ambii vor fi printre cei recenzați și reprezintă o parte din „populația stabilă a României”, a scris Barbu Mateescu.


Deci, prin această „numărare”, autoritățile vor să afle câți români mai sunt în țară:

„Din când în când sunt întrebat: „câți români sunt pe lume, în total?” și un lucru fascinant, mai ales pentru mediul privat, politicieni, dar și pentru orice amic cu poftă de vorbă: „câți români (mai) sunt în țară?” Recensământul ce va avea loc în următoarele luni va da un răspuns aproximativ la a doua întrebare și va evita să atingă primul subiect”, a adăugat sociologul.

Autorecenzare: zi liberă pentru salariați

Dacă vrei să scapi rapid și să primești și o zi liberă de la muncă, poți să te autorecenzezi din confortul de acasă, online, în perioada 14 martie - 15 mai 2022:

„Direcția Județeană de Statistică Cluj este mereu deschisă spre dialog cu cetățenii și ne dorim să împărtășim toate informațiile cu voi. Dorim să venim în sprijinul vostru pentru a crea cea mai puternică și informată comunitate! Continuăm seria de răspunsuri la întrebările pe care ni le adresați. Am primit întrebarea: „Care sunt beneficiile autorecenzării?”. Susținem cetățenii informați la Recensământ!

PS: Pe baza codului de confirmare în urma autorecenzării, fiecare salariat are dreptul la o zi liberă, 100% plătită”, a anunțat Direcția Județeană de Statistică Cluj.

Așadar, persoanele angajate care se autorecenzează completând chestionarul online beneficiază de zi liberă de la locul de muncă, 100% plătită, conform Ordonanței de Urgență 19 din 4 februarie 2020:

De asemenea, autorecenzarea mai are și alte beneficii:
- se poate realiza de oriunde, la orice oră și pentru toată familia
- evitarea contactului cu un recenzor
- furnizarea de date corecte, complete și sincere fără presiune exterioară
- gestionarea timpului liber conform preferințelor

Românii, tot mai puțini

Sociologul Barbu Mateescu a evidențiat și faptul că odată cu trecerea anilor, românii stabiliți în țară sunt din ce în ce mai puțini.

Deși la ultimul recensământ, care a avut loc în urmă cu 11 ani, erau 20 de milioane de români, acum numărul ar putea să scadă sub 18 milioane:

„Vizavi de acest aspect s-ar putea să existe un mic șoc psihic. Între cele mai recente recensăminte populația României a scăzut cu 1,13 milioane (între 1992 și 2002) iar apoi cu încă 1,56 milioane (între 2002 și 2011). Dacă facem abstracție de pandemie și considerăm că scăderea între 2011 și 1 decembrie 2021 e asemănătoare cu cea dintre 2002 și 2011, am ajunge la o populație stabilă de 18 milioane și un pic.

E o probabilitate mică să vedem chiar că suntem 17 milioane și multe, multe sute de mii. Dar... la recensământul anterior eram 20 de milioane și ceva. Schimbarea primelor două cifre poate fi amețitoare. De la 20 la 18, sau chiar 17, e un drum lung”, a mai spus sociologul Barbu Mateescu.

CITEȘTE ȘI:

Recensământ 2011: Populaţia de etnie maghiară este în scădere la Cluj

RECENSĂMÂNT 2011: Câţi ortodocşi există în România?

abonare newsletter