Social

România, din nou la coada UE. De această dată, la mâncatul sănătos. Doar 2% dintre români consumă fructe și legume

În România se află cei mai puţini amatori de fructe şi legume, arată ultimele date publicate marţi de Eurostat.

Românii nu sunt amatori de fructe și legume. Românii nu sunt amatori de fructe și legume.

 

 


Unul din trei cetăţeni din UE (33%) a raportat în 2019 că nu consumă zilnic fructe şi legume şi doar 12% din populaţie a consumat cele cinci sau mai multe porţii recomandate pe zi, conform Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

 


În rândul statelor membre UE, cel mai ridicat consum de cinci sau mai multe porţii de fructe şi legume pe zi a fost raportat în Irlanda (33% din populaţie), Olanda (30%), Danemarca (23%) şi Franţa (20%).

La polul opus, în România doar 2% din populaţie mănâncă zilnic cel puţin cinci porţii de fructe şi legume, fiind urmată de Bulgaria şi Slovenia (ambele cu 5%) şi Austria (6%).


Nutriția și sportul, printre modalitățile de prevenire

Activistul clujean Adrian Dohotaru a transmis printr-o postare publicată pe Facebook, marți seara, că pentru a preveni această situație ar fi nevoie ca în țara noastră să se insiste pe ideea de educație ppentru nutriție adecvată, combinată cu activitățile sportive.

„Știți de ce mămăliga nu explodează niciodată? Pentru că nu e asortată cu legume și fructe ca să avem energie. Din nou, România e în coada listei, cu doar 2 la sută dintre români cu un mix zilnic sănătos de fructe și legume, potrivit Eurostat, într-o cercetare mediatizată azi. Sigur, unii ar zice că 5 porții e cam mult, dar la trei sau patru să fim.


Nu aș da vina pe victime, atâta timp cât prădătorii bombardează zi de zi victimele cu marketingul agresiv pentru junk food. Si nu, nu e vorba aici doar de alegere individuală, e vorba de luptă colectivă cu obiective politice, nu doar de sănătate proprie. Trebuie revendicată hrană sănătoasă locală, medicina ca prevenție, educație pentru nutriție adecvată și sport în spații publice, că se leagă toate”, a scris Adrian Dohotaru.

Situația în Uniunea Europeană

În medie, peste jumătate din populaţia UE (55%) a raportat că în 2019 a consumat între una şi patru porţii de fructe şi legume pe zi.


Consumul zilnic de fructe şi legume este mai ridicat în rândul femeilor decât al bărbaţilor: în medie, 58% dintre femei au raportat că au mâncat între una şi patru porţii de fructe şi legume pe zi, faţă de 51% în cazul bărbaţilor. Tendinţa este similară în cazul consumului de cinci sau mai multe porţii de fructe şi legume pe zi: 15% în rândul femeilor faţă de 10% în cazul bărbaţilor.

CITEȘTE ȘI:

Turiștii au cheltuit 30 mil. de euro de Revelion, în România. Între orașele preferate se numără și Cluj-Napoca

abonare newsletter