Social

Ce faci dacă nu ai primit cardul de sănătate. În Cluj, 4.100 carduri nu au fost ridicate

Din 1 septembrie, cardul de sănătate a devenit obligatoriu pentru a beneficia de consultaţii şi tratament. Cei care nu au primit cardul pot verifica pe internet dacă s-a emis card pe numele lor.

Ce faci dacă nu ai primit cardul de sănătate. În Cluj, 4.100 carduri nu au fost ridicate Ce faci dacă nu ai primit cardul de sănătate. În Cluj, 4.100 carduri nu au fost ridicate

Echipe din cadrul caselor judeţene de sănătate din toată ţara se află pe teren, astăzi pentru a îndruma medicii, farmaciştii şi pacienţii privind modul de folosire a cardului de sănătate. Această acţiune are loc în condiţiile în care cardul de sănătate a devenit obligatoriu.

Cei care nu au primit cardul pot beneficia totuşi de servicii medicale. În momentul în care se prezintă la medic, acesta îl verifică în sistemul electronic al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi dacă apare ca fiind persoană asigurată, atunci poate fi consultat şi tratat chiar dacă nu a intrat încă în posesia cardului. În judeţul Cluj, până acum 4.186 carduri de sănătate nu au fost ridicate şi se află la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS). Este vorba despre persoanele asigurate care nu au medic de familie. Acestea trebuie să se prezinte la CAS Cluj să îşi ia cardul. “La nivelul judeţului Cluj, s-au tipărit 500.000 de carduri. Majoritatea au fost distribuite prin poştă, la noi întorcându-se 32.386 de carduri după ce poştaşul i-a căutat acasă şi i-a avizat pe posesorii cardurilor. Din totalul cardurilor returnate la noi, 27.603 au fost distribuite medicilor de familie, urmând ca ei să le dea asiguraţilor, 597 au fost distribuite asiguraţilor direct de la noi şi 4.186 sunt la noi, carduri ale asiguraţilor fără medic de familie”, a declarat Crina Grozav, purtătorul de cuvânt al CAS Cluj.


Asiguraţii care nu au intrat încă în posesia cardului pot să verifice dacă  li s-a emis acest document prin accesarea  serviciului pus la dispoziţie de CNAS la adresa http://www.cnas.ro/page/verificare-asigurat.html sau, se pot adresa caselor de asigurări de sănătate în evidenţa cărora se află pentru verificare şi, după caz pentru eliberarea cardului de sănătate.

Pentru asiguratii care împlinesc vârsta de 18 ani şi/sau dobândesc calitatea de asigurat se generează automat din sistem comanda de tipărire şi distribuire a cardului de sănătate. Nu este necesară solicitarea în scris a  asiguratului pentru eliberarea cardului. Aceaştia vor primi cardul naţional de sănătate prin servicii poştale, la domiciliul înscris în cartea de identitate.  

Ultimele Stiri
abonare newsletter