Social

Sute de pelerini la Nicula, îngrjiţi de medici din cauza căldurii şi epuizării, dar şi din cauza înţepăturilor de insecte

Peste 150 de persoane care au mers în pelerinaj la Mănăstirea Nicula au avut nevoie, vineri şi sâmbătă, de îngrijiri medicale, fiind vorba de cazuri de înţepături de insecte, tensiune crescută şi lipotimii cauzate de căldură şi epuizare.

Simona Şerban, medic la Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Cluj, a declarat, sâmbătă, presei, că nu au fost înregistrate probleme medicale grave.

"Începând de vineri dimineaţă, când s-a asigurat asistenţă medicală la Mănăstirea Nicula, s-au prezentat peste 150 de pacienţi, din care mai mult de 30 au fost în cursul dimineţii de sâmbătă. Nu au fost probleme grave, majoritatea cazurilor fiind înţepături de insecte, fără complicaţii, pusee hipertensive, mai ales din cauza nerespectării tratamentului pentru boli cronice, şi lipotimii cauzate de căldură şi epuizarea pelerinilor care au străbătut pe jos sute de kilometri", a spus Şerban.


Potrivit acesteia, medicii de pe Ambulanţă prezenţi la Mănăstirea Nicula au tratat şi julituri şi excoriaţii la persoanele care au înconjurat în coate şi genunchi biserica de lemn situată în incinta mănăstirii.

Peste 30.000 de pelerini au asistat, sâmbătă, la Mănăstirea Nicula (Cluj), la Liturghia oficiată cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului de un sobor de preoţi în frunte cu mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuţ, şi au statla rând să se închine la icoana făcătoare de minuni a Fecioarei Maria.


Unii credincioşi au sosit la Nicula încă de joi şi vineri, petrecându-şi nopţile în corturi sau în aer liber, în curtea mănăstirii, cântând şi rugându-se. În cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, ei au participat la o procesiune în care s-a înconjurat biserica din interiorul mănăstirii, biserică în faţa căreia a fost scoasă icoana făcătoare de minuni.

Slujba de Liturghie de sâmbătă dimineaţă a fost oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuţ. La slujbă au participat şi episcopul Timotei al Spaniei şi Portugaliei, episcopul Lucian al Caransebeşului şi Alexandru Pereislav, vicarul Mitropoliei Kievului, precum şi oficialităţi locale şi judeţene.


Călugării de la Mănăstirea Nicula au pregătit pentru pelerini peste 20.000 de sarmale şi zeci de mii de felii de cozonac, care au fost împărţite la sfârşitul slujbei.

Manifestările dedicate sărbătorii Adormirii Maicii Domnului au început vineri la prânz, când a avut loc o procesiune care a început la Biserica "Sfântul Nicolae" din Gherla şi la care au participat ierarhi, preoţi şi credincioşi, ei îndreptându-se spre mănăstire în sunet de toacă şi în cântări duhovniceşti în cinstea Maicii Domnului. La procesiune a fost prezent şi mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuţ.


De la ora 18.00, Vecernia cu Litie a fost oficiată de mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuţ, PS Lucian al Caransebeşului şi PS Timotei al Spaniei şi Portugaliei, iar la ora 21.30, icoana făcătoare de minuni a Fecioarei Maria a fost scoasă din biserică. Ulterior au avut loc Utrenia şi Prohodul Maicii Domnului, iar în jurul orei 2.00 s-a făcut înconjurul bisericii cu icoana.

Icoana Maicii Domnului de la Nicula fost pictată în anul 1681 de către preotul ortodox Luca, din comuna Iclod, judeţul Cluj, la cererea şi pe cheltuiala nobilului român Ioan Cupşa din Nicula, care a donat-o, ulterior, bisericii din sat. Icoana a fost pictată pe lemn de tei, are înălţimea de 86 de centimetri, lăţimea de 65 de centimentri, iar grosimea scândurii este de doi centimetri.


Primele atestări ale minunilor săvârşite de icoana Fecioarei Maria datează din februarie 1699, când icoana a început să lăcrimeze timp de trei săptămâni. De-a lungul timpului, reprezentanţii Mănăstirii Nicula au consemnat cazuri de persoane care sufereau de diverse boli şi care s-au vindecat după ce s-au rugat şi au atins icoana.

Ultimele Stiri
abonare newsletter