Social

IPS Andrei la Nicula: Maica Domnului, îngrijorată de dispersarea familiei creştine. Au fost 26.000 de divorţuri

Mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuţ, a spus, în predica rostită la Liturghia de la Mănăstirea Nicula, că Maica Domnului este îngrijorată de dispersarea familiei creştine, în condiţiile în care, anul trecut, în România au fost înregistrate 26.000 de divorţuri.

IPS Andrei Andreicuţ a afirmat, sâmbătă, în predica rostită la Liturghia oficiată la Mănăstirea Nicula, că, dacă se doreşte regenerarea societăţii româneşti, "din familie va pleca reabilitarea".

"Maica Domnului este îngrijorată de dispersarea familiei creştine. Această îngrijorare este cu temei, pentru că are loc în lume o tragedie, se dispersează, se disoluţionează familia creştină. Maica Domnului plânge, pentru că numai anul trecut în România au fost 26.000 de divorţuri şi câte mii de copii nu au rămas traumatizaţi. Este o tragedie când se despart, dar pentru copii acest lucru este ucigător de suflet. Familia creştină a avut în trecutul nostru un rol extraordinar şi, dacă vrem să se regenereze societatea românească, din familie va pleca reabilitarea. România îmbătrâneşte şi toată Europa creştină, pentru că nu mai este o convingere creştină foarte puternică. Dacă ar avea fiecare familie măcar trei copii, unul pentru tata, unul pentru mama şi celălalt pentru ţară şi biserică, atunci nu ne-am mai împuţina", a spus IPS Andrei Andreicuţ.


Potrivit mitropolitului Clujului, această situaţie ar avea mai multe cauze, cea mai importantă aceea că "oamenii nu mai au credinţă în Dumnezeu".

"Oamenii divorţează uşor. Necazuri şi încercări au avut şi moşii noştri, dar ei au avut răbdare să treacă peste situaţii de criză, iar astăzi vedem că cei mai mulţi s-au despărţit prin consimţământ. Nu mai este puternică credinţa în Dumnezeu. O altă cauză este faptul că familiile nu mai au o viaţă de rugăciune, dacă ar mai avea legătura cu Cerul, nu s-ar mai despărţi atât de uşor", a susţinut el.


IPS Andrei Andreicuţ a adăugat că o altă cauză a divorţurilor este exodul milioanelor de români care au plecat în Italia sau Spania pentru a-şi câştiga pâinea cea de toate zilele.

"Motivaţia lor este obiectivă, dar ne doare sufletul pentru că ţara se împuţinează. Un efect al acestei plecări masive este înmulţirea numărului divorţurilor, pentru că nu merg amândoi împreună, unul merge, celălalt rămâne acasă. Este tragic pentru ei, dar catastrofal pentru copii. Pentru această suferinţă a familiei creştine, Maica Domnului plânge şi o doare sufletul", a spus IPS Andrei Andreicuţ.


Mitropolitul Clujului consideră că soluţia pentru rezolvarea acestei situaţii vine din Sfânta Scriptură, spunând că, în momentul în care apar necazuri şi neînţelegeri, oamenii ar trebui să apeleze la rugăciunile Maicii Domnului.

"Iar Maica Domnului s-ar ruga Domnului Iisus Hristos să intervină. O viaţă spirituală normală ar duce la împuţinarea divorţurilor şi la salvarea copiilor pentru că, acolo în casă, sunt formaţi copii, temelia se pune în casă. Dacă familia creştină suferă, rezolvarea vine de sus, dacă apelăm la Maica Domnului şi ea îl roagă pe Iisus Hristos. De aceea ne rugăm la Maica Domnului să aibă milă de noi şi de copiii noştri, să ne ajute să depăşim toate situaţiile de criză şi să le ajute celor care sunt competenţi să creeze multe locuri de muncă în România, pentru ca tinerii să nu mai plece şi ţara să rămână puternică", a încheiat IPS Andrei Andreicuţ.


Peste 30.000 de pelerini asistă, sâmbătă, la Mănăstirea Nicula (Cluj), la Liturghia oficiată cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului de un sobor de preoţi în frunte cu mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuţ, şi stau la rând să se închine la icoana făcătoare de minuni a Fecioarei Maria.

Unii credincioşi au sosit la Nicula încă de joi şi vineri, petrecându-şi nopţile în corturi sau în aer liber, în curtea mănăstirii, cântând şi rugându-se. În cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, ei au participat la o procesiune în care s-a înconjurat biserica din interiorul mănăstirii, biserică în faţa căreia a fost scoasă icoana făcătoare de minuni.


Slujba de Liturghie de sâmbătă dimineaţă este oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuţ. La slujbă participă şi episcopul Timotei al Spaniei şi Portugaliei, episcopul Lucian al Caransebeşului şi Alexandru Pereislav, vicarul Mitropoliei Kievului, precum şi oficialităţi locale şi judeţene.

Călugării de la Mănăstirea Nicula au pregătit pentru pelerini peste 20.000 de sarmale şi zeci de mii de felii de cozonac, care vor fi împărţite la sfârşitul slujbei.

Manifestările dedicate sărbătorii Adormirii Maicii Domnului au început vineri la prânz, când a avut loc o procesiune care a început la Biserica "Sfântul Nicolae" din Gherla şi la care au participat ierarhi, preoţi şi credincioşi, ei îndreptându-se spre mănăstire în sunet de toacă şi în cântări duhovniceşti în cinstea Maicii Domnului. La procesiune a fost prezent şi mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuţ.

De la ora 18.00, Vecernia cu Litie a fost oficiată de mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuţ, PS Lucian al Caransebeşului şi PS Timotei al Spaniei şi Portugaliei, iar la ora 21.30, icoana făcătoare de minuni a Fecioarei Maria a fost scoasă din biserică. Ulterior au avut loc Utrenia şi Prohodul Maicii Domnului, iar în jurul orei 2.00 s-a făcut înconjurul bisericii cu icoana.

Icoana Maicii Domnului de la Nicula fost pictată în anul 1681 de către preotul ortodox Luca, din comuna Iclod, judeţul Cluj, la cererea şi pe cheltuiala nobilului român Ioan Cupşa din Nicula, care a donat-o, ulterior, bisericii din sat. Icoana a fost pictată pe lemn de tei, are înălţimea de 86 de centimetri, lăţimea de 65 de centimentri, iar grosimea scândurii este de doi centimetri.

Primele atestări ale minunilor săvârşite de icoana Fecioarei Maria datează din februarie 1699, când icoana a început să lăcrimeze timp de trei săptămâni. De-a lungul timpului, reprezentanţii Mănăstirii Nicula au consemnat cazuri de persoane care sufereau de diverse boli şi care s-au vindecat după ce s-au rugat şi au atins icoana.

Ultimele Stiri
abonare newsletter