Social

Premieră în România: Jurnalul scris de un țăran timp de 44 ani, lansat la UBB Cluj

Jurnalul unui țăran bistrițean cu patru clase primare, care a făcut neîncetat însemnări zilnice timp de aproape o jumătate de secol, a fost lansat sâmbătă la la Cluj, în cadrul unui eveniment organizat de Universitatea Babeș-Bolyai.

Simion Cismaș din Monor, județul Bistrița-Năsăud, a deschis primul 'călindar' în ziua de 1 ianuarie 1937, pe când avea 28 de ani. Era o zi de vineri cea în care a scris: 'Tinpu iarnă goală, puțină zăpadă, dar frig tare. Astăzi ca întruna din sărbători, am isprăvit cu vitele și am mers la biserică și după-masă la joc și seara ne-am dus la joc la Barna'.

Potrivit Agerpres, însemnările aveau să se oprească abia în martie 1981, cu două zile înainte de moartea autorului, în ziua de 31 martie.


Istoricul Simion Retegan, cercetător științific, în cadrul Institutului de Istorie 'George Barițiu' al Academiei Române Cluj, consideră că această carte este unică în cultura românească.

“Am parcurs cu mult interes această carte-fluviu, prima de acest gen pe care eu am citit-o și prima, cred, care există în cultura noastră populară, o carte în care un simplu om, cu patru clase elementare, își prezintă itinerariul vieții, începând de la vârsta de 28 de ani și până la 72, zi de zi. Viața sa, a familiei ale, așa cum se proiectează ele pe viața satului și, într-un plan mai îndepărtat, pe viața țării”, a declarat Siomion Retegan.


Nepoata lui Simion Cismaș, Emilia Cismaș, a fost cea care a transcris zecile de caiete și apoi, prin forțe proprii, a editat și a publicat jurnalul, sub numele de 'Călindar'. Este vorba de patru volume care au peste 2.000 de pagini de înscrieri și care conțin pe lângă însemnările aparent banale ale fiecărei zile și scrieri din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, de pe front, dar și evocări sau comentarii din timpul altor perioade istorice, petrecute în ultima jumătate de secol.

Deși nu se cunoaște exact motivul pentru care Simion Cismaș a început acest jurnal, nepoata sa crede că el a simțit în acei ani că se petrece ceva important în lume, dar care coincidea și cu schimbările din viața sa personală.


Informațiile personale sunt scrise într-un stil telegrafic, fiecare zi fiind concentrată în nu mai mult decât două — trei rânduri: Astăzi de dimineață (n. red. — 18 ianuarie 1937) am mutat oaia cu mel în grajdi, după masă am dus la moară 2 merță și seara i-am măcinat. Tinpu vânt săc și frig. / (luni, 26 aprilie 1937) Am scos vitele la iarbă. Tinpu înorat, amestecat. Astăzi s-o pus primar.

La finalul fiecărui an, Simion Cismaș scria un rezumat al celor petrecute. Cu timpul a început să adauge la informațiile personale — ce avere avea, câți copii, cu vârstele și numele lor, starea de sănătate a tuturor, cum a fost vremea și recoltele — și considerente și comentarii ale marilor evenimente sociale și politice.

Ultimele Stiri
abonare newsletter