Social

Regulamentul pentru plimbarea câinilor, amânat la nesfârșit

În Cluj-Napoca nu a mai fost emis un regulament referitor la câinii cu stăpân din anul 1996.

Noul regulament privind plimbarea și circulația câinilor cu stăpân pe domeniul public din Cluj-Napoca este gata încă de la începutul lunii martie. Cel puțin, asta declara atunci unul dintre consilierii locali care au făcut parte din grupul de lucru pentru realizarea regulamentului. Cu toate acestea, până acum documentul nu a ajuns în niciuna din ședințele de Consiliu Local pentru aprobare, deși au avut loc trei ședințe de când documentul este gata. “Draftul noului regulament este gata. Acum se află pe masa primarului şi aşteaptă să fie pus pe ordinea de zi a uneia din viitoarele şedinţe de Consiliu Local”, declara, în urmă cu o lună și jumătate, consilierul local Csoma Botond, care a făcut parte din grupul de lucru pentru întocmirea noului regulament.

Consilierii cer urgentarea adoptării documentului

Amânarea aprobării noului regulament a ajuns și în atenția unor consilieri locali care solicită departamentelor de specialitate din Primărie urgentarea adoptării lui. “Acest proiect se află în lucru încă din 6 august 2014, dată la care a avut loc prima dezbatere publică pe marginea acestui regulament. Totuși, până astăzi, nu a fost prezentată forma finală a acestuia, astfel încât, după dezbaterea publică, să putem aproba regulamentul printr-o hotărâre de Consiliu Local. Drept urmare, vă rog să dispuneți finalizarea procedurilor și prezentarea spre dezbatere publică a propunerii de proiect, astfel încât în luna mai, cel târziu luna iunie, să avem aprobat acest regulament mult așteptat”, scrie consilierul PNL, Ioan Bîldea, într-o solicitare către Poliția Locală.


Ping pong cu accesul în autobuz

Cu toate că în noul regulament este prevăzut faptul că animalele de companie pot circula cu mijloacele de transport în comun dacă sunt purtate cu botniţă sau lesă, această chestiune era sub semnul întrebării în luna martie. “O problemă foarte mare a fost transportul câinilor cu autobuzele Companiei de Transport Public (CTP). Opinia majoritară a fost să acceptăm transportul câinilor cu mijloacele de transport în comun, cu lesă şi botniţă. S-a şi făcut un test, să vedem dacă oamenii au obiecţii, iar opinia publică a fost bună, oamenii nu au avut nimic împotrivă. În regulament scrie că animalele de companie au acces în autobuz, cu lesă şi botniţă, dar am înţeles că în ultima perioadă CTP a avut nişte obiecţii astfel că există încă nişte dubii în această privinţă. Totuşi, se conturează ideea că va fi lăsat Consiliul Local să decidă această problemă”, explica Csoma Botond.

Zone de plimbare a câinilor tot nu s-au găsit

O altă chestiune îndelung discutată au fost locurile pentru plimbarea câinilor fără lesă. Până acum s-au găsit foarte puţine locuri, Direcţia de Patrimoniu având această sarcină în lucru. Unul dintre locurile amenajate corespunzător (îngrădite, cu coşuri de gunoi şi bănci) se află la capătul liniei de troleibuz 3, în cartierul Gheorgheni.


În Cluj-Napoca nu a mai fost emis un regulament referitor la câinii cu stăpân din anul 1996.

Ultimele Stiri
abonare newsletter