Social

Festivalul Altfel, un alt fel de şcoală pentru elevii clujeni

Asociaţia Mânuţe Pricepute şi Fundaţia Noi Orizonturi organizează Festivalul Altfel care durează cinci zile şi implică 4.000 de elevi din tot judeţul.

Prima ediţie a Festivalului Altfel se desfăşoară în perioada 6-10 aprilie şi se suprapune cu săptămâna Şcoala Altfel. În şase locaţii din oraş (Casino, Casa TIFF, Casa de Cultură a Studenţilor, British Council, CSS Viitorul şi Parcul Central) au loc ateliere pentru copii de grădiniţă şi pentru elevi. Sunt implicaţi în toate activităţile Festivalului Altfel aproximativ 4.000 de elevi şi copii de grădiniţă. “În cadrul atelierelor, copiii fac lucruri pe care nu le fac în mod normal: învaţă să facă petiţii, au ateliere de muzică, află cum se formează furtuna, cum erup vulcanii, învaţă să facă animaţie 2D şi 3D, critică de film, tir cu arcul”, a declarat Carmen Deac, preşedintele Asociaţiei Mânuţe Pricepute.

La Festivalul Altfel vin copii şi din alte oraşe din judeţ, nu doar din Cluj-Napoca, în total fiind implicaţi aproximativ 4.000 de elevi şi copii de grădiniţă. La activităţile din cadrul atelierelor participă şi copii cu nevoi speciale, cum ar fi elevii cu autism sau nevăzători. Un atelier durează între 45 de minute şi o oră şi 45 de minute, în funcţie de vârsta copiilor. Cei mici de la grădiniţă nu fac activităţi mai mult de 45 de minute, în timp ce elevii mai mari, de liceu pot să fie implicaţi într-un atelier până la o oră şi 45 de minute.


Lidia State de la Fundaţia Noi Orizonturi a subliniat că s-a încercat o legătură între comunitate şi şcoală. “Festivalul Altfel a pornit de la o nevoie reală care se află peste tot. Uneori profesorilor le este foarte greu să devină dintr-odată nonformali şi atunci noi ne-am gândit să pregătim o serie de activităţi pentru copii, de la grădiniţă până la liceu la care să participe profesorii împreună cu clasele pentru a învăţa diferite lucruri prin intermediul educaţiei nonformale şi profesorii să interacţioneze cu metode nonformale pe care le pot aplica apoi la şcoală. Ceea ce am încercat noi să construim e ideea aceasta în care comunitatea interacţionează cu şcoala”, a explicat Lidia State din partea Fundaţiei Noi Orizonturi.

Festivalul Altfel este organizat de Asociaţia Mânuţe Pricepute şi Fundaţia Noi Orizonturi în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj şi Casa de Cultură a Studenţilor.

Ultimele Stiri
abonare newsletter