Social

Vaccinarea elevilor se mută de la școală la medicii de familie

Conducerea Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Cluj nu a primit nicio informație despre transferarea vaccinării din propria ogradă.

Vaccinarea elevilor se mută de la școală la medicii de familie Vaccinarea elevilor se mută de la școală la medicii de familie

Vaccinarea elevilor se face doar la medicul de familie începând din 1 aprilie 2015 și nu în cabinetele de medicină școlară, cum se întâmpla până acum.

Una dintre noutățile din sistemul sanitar care a intrat în vigoare în 1 aprilie este legată de vaccinarea elevilor. Dacă până acum, copiii erau imunizați la cabinetul medical din școală, din prima zi a lunii aprilie acest lucru trebuie să îl facă medicii de familie. Aceștia din urmă consideră că măsura nu este deloc potrivită din cauză că ei nu îi pot supraveghea permanent pe copii în cazul unor efecte secundare.  ”Din punct de vedere al părinților cred că este o decizie bună aceea de a-și vaccina copiii la medicii de familie pentru că au mai multă încredere în ei decât în medicul de la cabinetul școlar. Cred că mulți dintre părinți nici măcar nu îl cunosc pe medicul de la cabinetul școlar și atunci e normal să existe o oarecare reticență. Din punctul nostru de vedere, al medicilor, cred că vaccinarea în cadrul cabinetelor școlare era cea mai bună soluție pentru că acolo vaccinarea se făcea organizat și evidența elevilor se putea ține mult mai ușor pentru că toți elevii sunt în același loc. Mă tem că prin vaccinarea individuală, la cabinetele medicilor de familie, se vor pierde mulți copii care vor rămâne nevaccinați din diverse motive: părinții nu îi vor mai aduce la vaccinare la medicii de familie, vor fi mai greu de mobilizat, stabilirea programarilor va fi mai deficitară pentru că un medic de familie are mai multe responsabilități”, explică medicul de familie clujean, Emiliana Coștiug.


Conducerea ISJ Cluj nu știe nimic despre această prevedere și are în plan să discute cu Direcția de Sănătate Publică. “Nu ne-a comunicat nimeni acest lucru. Recunosc că am aflat de această intenție și o să avem o discuție de la Direcția de Sănătate Publică”, precizează Valentin Cuibus, inspectorul școlar general din cadrul ISJ Cluj.

abonare newsletter