Social

Străzile Capitalei Europene a Tineretului, “parfumate” cu urină

Clujenii care locuiesc în zona centrală a oraşului sunt revoltaţi de calvarul pe care trebuie să îl îndure în fiecare zi, dar mai ales dimineaţa când merg la serviciu.

Cluj-Napoca, în secolul XXI: străzile din centru, “parfumate” cu urină Cluj-Napoca, în secolul XXI: străzile din centru, “parfumate” cu urină

Capitala Europeană a Tineretului 2015 miroase a urină tocmai în centru, zona care se presupune că este cea mai vizitată de turişti. Mirosul insuportabil provine de la chefliii care petrec în barurile din centru, iar apoi, din comoditate nu mai folosesc toaletele localurilor, ci se uşurează direct pe stradă sau pe pereţii caselor. Clujenii care sunt vecini cu aceste baruri au ajuns la culmea răbdării şi îi cer primarului Emil Boc să ia măsurile care se impun ca să scape oraşul de miros şi mizerie. “Doresc să aduc la cunoştinţa dvs. o chestiune de bun simţ, trai decent şi confort minim. De când în zona intersecţiei străzilor Episcop Ioan Bob - Ion Raţiu din centrul Clujului există baruri, avem o adevărată problemă. Nu există seară în care cel puţin 10 - 15 persoane să nu îşi facă nevoile sub geamurile şi în scările noastre.
Este o situaţie efectiv penibilă. Pe lângă mirosul oribil, îi o problemă de igienă şi bun simţ. În centrul istoric al Clujului, Capitala Europeană a Tineretului, mirosul efectiv îţi mută nasul, ca să ilustrez mai bine ideea”, scrie un clujean într-o sesizare postată pe un site de profil.

Pedepse ca în Germania

În aceste condiţii, se pune întrebarea cine trebuie să îi sancţioneze pe cei care nu respectă normele minime de civilizaţie ? Potrivit clujeanului, “o soluţie ar fi o patrulare mai accentuată în această zonă, de multe ori având scandaluri noaptea, în special vinerea şi sâmbăta dacă s-ar putea, ar fi suficient”.
“Dacă se dau autorizaţii la toate barurile în zone în care deranjează, măcar să fie controlată zona din afara lor, ca igiena din zonă să fie la limite decente şi să nu avem focare de infecţie nicăieri în oraş. Ar fi frumos să se şi cureţe străzile, mai ales cele afectate de "uşurarea" cetăţeanului”, mai scrie bărbatul.


El propune şi o rezolvare a problemei pe stil nemţesc : vopsirea pereţilor cu vopsea care aruncă urina înapoi în momentul în care cineva urinează pe perete.


Deranjaţi şi de zgomotul localurilor

Problema urinatului pe stradă şi pe pereţii caselor nu este singura nemulţumire a clujenilor din centru. De nenumărate ori, cetăţenii s-au plâns de zgomotul prea mare produs de activitatea din baruri sau restaurante. Unii clujeni au ajuns să ceară cuvântul de mai multe ori în şedinţele de Consiliu Local pentru limitarea programului unor localuri sau chiar închiderea lor. Un astfel de caz a fost legat de restaurantul Boema care a fost îndelung discutat în Consiliul Local. În final, localul nu a fost închis.

Ultimele Stiri
abonare newsletter