Social

Şanse de tratament mai mari pentru copiii cu malformaţii cardiace, operaţi la Cluj

80 de medici şi 150 de asistente din NV şi V ţării vor urma cursuri de înaltă specialitate pentru diagnosticarea şi tratarea malformaţiilor cardiace la copii.

Şanse de tratament mai mari pentru copiii cu malformaţii cardiace, operaţi la Cluj Şanse de tratament mai mari pentru copiii cu malformaţii cardiace, operaţi la Cluj

Copiii cu malformaţii cardiace care sunt operaţi la Institutul Inimii din Cluj-Napoca vor beneficia de un tratament mai bun. Medicii şi asistentele care se ocupă de micii pacienţi vor urma cursuri de înaltă specialitate, iar spitalul va fi dotat cu aparatură de ultimă generaţie. Toate acestea au loc în cadrul proiectului cu fonduri europene CARDIOPED, a cărui valoare este de peste 18.300.000 lei. Proiectul se derulează pe o durată de 10 luni şi se încheie în 25 decembrie 2015.

80 de medici şi 150 de asistente din Cluj şi alte judeţe din NV şi V ţării vor urma cursurile respective care se derulează în ţară. De asemenea, cel puţin 20 de medici şi 20 de asistente vor participa la stagii aprofundate de practică în străinătate. “Este foarte important că o serie de asistente medicale şi medici vor pleca în străinătate unde se vor pregăti şi apoi se vor întoarce aici pentru a se ocupa de copiii cu malformaţii cardiace, operaţi”, a declarat Adrian Molnar, managerul Institutului Inimii Cluj-Napoca.


Manuel Chira, unul dintre medicii de la Institutul Inimii care face operaţii copiilor cu malformaţii cardiace a subliniat faptul că aparatura se uzează foarte repede din cauză că este solicitată mult. “Utilizăm materiale de unică folosinţă foarte scumpe şi aparatură foarte scumpă care se uzează moral din cauză că este solicitată extrem de mult. De exemplu, ecograful nostru este utilizat non stop, de dimineaţa până seara. Acesta, în câţiva ani nu va mai putea reda imagini clare”, a afirmat Manuel Chira. El a adăugat că este foarte bine venit acest proiect cu fonduri europene deoarece vizează atât pregătirea personalului medical cât şi cumpărarea de aparatură. “Este foarte important ca medicii să se specializeze pentru că la ora actuală încă apar copii de 8-9 ani cu malformaţii cardiace din cauză că nu au fost descoperiţi la timp”, a precizat Chira.

Primele intervenţii chirurgicale la copiii cu malformaţii cardiace au fost realizate la Institutul Inimii Cluj-Napoca în anul 1992 de către profesorul Mircea Bârsan. Apoi, în 1995, trei medici s-au specializat în Italia şi au continuat activitatea profesorului Bârsan.


În anul 2000, se făceau aproximativ 200 de operaţii pe an, iar acum se efectuează 80 de intervenţii. Adrian Molnar recunoaşte că sunt puţine şi tinerilor medici le lipseşte specializarea.

În cadrul CARDIOPED va avea loc şi o campanie de diagnosticare pe baza examenului clinic şi utilizând screeningul EKG la cel puţin 20.000 de copii din şcoli.

abonare newsletter