Social

Giurgiu: "Filmul De ce eu? reflectă foarte bine atmosfera din Parchetul General din perioada 2002"

Regizorul Tudor Giurgiu a declarat, miercuri, la Cluj, că reprezentanţi din justiţie care au vizionat filmul “De ce eu?” i-au transmis că lungmetrajul reflectă foarte bine atmosfera din Parchetul General din perioada la care se face referire, şi anume anul 2002.

Tudor Giurgiu a declarat, miercuri seară, la Cluj-Napoca, la finalul proiecţiei de gală a filmului “De ce eu?” care a avut loc la Cinematograful “Florin Piersic”, că fostul procuror Alexandru Lele l-a ajutat la partea de documentare a peliculei, iar fără el nu ar fi avut acces la informaţii, relatează Mediafax.

“Ce vedem astăzi la televizor e doar o oglindire a unei poveşti imaginate acum 13 ani în România, sper ca filmul să fie văzut de cât mai multă lume. Cei din justiţie care au văzut filmul au spus că reflectă foarte bine atmosfera din Parchetul General din acei ani şi că nu e nimic nepotrivit. Fostul procuror Alexandru Lele m-a ajutat pentru partea de documentare, fără el nu aveam acces la informaţii. După ce l-am întâlnit pe Lele şi familia sa, prin 2008, am văzut ce au pătimit, s-au chinuit să rezolve opt dosare care i s-au înscenat şi cum s-a luptat cu sistemul. Era o comandă politică, care spunea că trebuia să fie distrus. S-a luptat, iar la final a obţinut NUP-uri, este supravieţuitorul unui sistem. Cred că lucrurile din anii 2000 nu se mai pot întâmpla acum”, a spus Giurgiu.


El a precizat că a vrut să lanseze pelicula înaintea alegerilor prezidenţiale de anul trecut când, probabil, ar fi fost văzut de trei ori mai mulţi spectatori decât acum, dar nu a reuşit din cauza unor probleme tehnice.

Potrivit regizorului, unul dintre motivele pentru care a făcut filmul este faptul că nu îşi explică sinuciderea.


“Sunt lucruri pe care le înţelegem în viaţă şi altele pe care nu le pricepem. A face un film îţi oferă o şansă să îţi testezi limitele, dar să şi pătrunzi într-un teritoriu necunoscut. Am făcut filmul ca să încerc să înţeleg mai mult, am început să înţeleg câte puţin”, a mai spus Tudor Giurgiu.

Premiera de gală a filmului "De ce eu?" a avut loc, luni seară, la Bucureşti, iar marţi seară pelicula a rulat şi la Oradea, în prezenţa regizorului Tudor Giurgiu, a actorilor din rolurile principale şi a fostului procuror orădean Alexandru Lele.

Ultimele Stiri
abonare newsletter