Social

Medic renumit din Ungaria, prezent la Cluj: Cine vrea tratament la nivel înalt trebuie să plătească

Prof. dr. Zsolt Szabo a declarat, joi la Cluj, că în următorii 30 de ani România nu va mai avea medici bine pregătiți.

Prof. dr. Zsolt Szabo (foto: al doilea de la stânga la dreapta), un renumit medic specializat în chirurgie generală, traumatologie și chirurgia mâinii din Ungaria, absolvent al Universității de Medicină din Târgu Mureș, a fost prezent joi, la Cluj-Napoca la primul curs organizat în România în ultimii cinci ani în domeniul traumatologiei și ortopediei.

Profesorul Zsolt Szabo consideră că în următorii 30 de ani, în România nu vor mai fi medici bine pregătiți din cauză că toți vor pleca în străinătate dacă politicienii nu fac o schimbare. De asemenea, specialistul din Ungaria spune că românii trebuie să se obișnuiască cu ideea că dacă vor servicii medicale de calitate trebuie să plătească.


Cum plătești CASCO la mașină așa trebuie să plătești și la sănătate

Zsolt Szabo afirmă că românii încă au mentalitatea comunistă potrivit căreia ar trebui să beneficieze de servicii medicale de calitate fără să plătească. Profesorul subliniază că niciunde în lume acest lucru nu este posibil și cine vrea tratament bun trebuie să plătească. “Știu că este foarte greu, mai ales după 50 de ani de socialism să le intre în cap oamenilor că așa cum plătesc CASCO la mașină așa ar trebui să plătească și CASCO la sănătatea proprie. Ei spun: « da, plătesc foarte mult ». Într-adevăr, plătesc foarte mult în raport cu salariul lor, dar, de exemplu în raport cu prețurile unor implanturi foarte moderne, plătesc de fapt foarte puțin, de 10 sau 20 de ori mai puțin decât cei din Elveția sau Suedia”, explică specialistul maghiar.

Politicienii mint! Nu există tratamente de calitate pe gratis

Prof. dr. Zsolt Szabo subliniază că nu există niciunde în lume servicii medicale de cel mai înalt nivel fără să plătești asigurare medicală extra, iar politicienii și alții care susțin contrariul mint. “La ora asta, politicienii promit că toată lumea are tratament medical gratuit de cel mai înalt nivel. Este o minciună, nu se poate imediat, gratuit și la cel mai înalt nivel. Așa ceva nu există nicăieri, nici în Elveția, nici în Suedia, nici în SUA, deci noi mințim, politicienii mint și problema ar fi să spunem că la ora actuală avem bani pentru un nivel mediu și nu imediat. Și cine vrea mai mult să plătească extra”, precizează profesorul.


România va rămâne fără medici bine pregătiți

Specialistul din Ungaria adaugă că în ultimii ani, nivelul de cunoștințe al traumatologilor români a crescut semnificativ și aceasta se poate vedea la cursurile internaționale unde tot mai mulți români sunt invitați ca lectori. “Aceasta este un fel de recunoaștere a nivelului traumatologiei române, pe de o parte, iar pe de altă parte, noi cei care suntem preocupați de acest domeniu ne dăm seama că acești tineri care învață ajung la un nivel avansat și apoi pleacă din țară și nu vorbim doar despre România, ci despre toate țările est-europene. Este foarte ușor de înțeles că cineva care devine tânăr specialist în aceste țări se urcă în avion, pleacă în Germania sau altă țară și are un salar de 10-20 de ori mai mare. Majoritatea tinerilor care sunt buni și care ar trebui să vindece români, în următorii 10-20-30 de ani pleacă din țară și politicienii nu își dau seama că singura modalitate ar fi să înțeleagă că populația nu poate să aibă un Mercedes pe gratis” declară Zsolt Szabo.

Ultimele Stiri
abonare newsletter