Social

360 de cazuri de rujeolă într-un singur an la Cluj. Iată explicația!

Efectele isteriei antivaccin se pot observa în SUA, dar adevărata “bombă” a apărut în Cluj.

Refuzul vaccinării copiilor poate avea efecte devastatoare. Care este situația în Cluj Refuzul vaccinării copiilor poate avea efecte devastatoare. Care este situația în Cluj

Isteria nevaccinării copiilor are efecte devastatoare, aspect dovedit de statistici. În SUA, anul trecut, în 27 de state au fost descoperite 644 de cazuri noi de rujeolă, cel mai mare număr din ultimii 25 de ani. Potrivit presei din Statele Unite, majoritatea celor care au făcut această boală provin din rândul persoanelor nevaccinate. Dacă în SUA au apărut 644 cazuri în 27 de state, adevărata “bombă” a fost înregistrată în Cluj, când după o isterie antivaccin a părinților a crescut foarte mult numărul copiilor cu rujeolă. În anul 2011, în Cluj un număr mare de părinți a refuzat vaccinul ROR (rujeolă-oreion-rubeolă), iar efectele au apărut în anul următor când 358 de copii au făcut rujeolă la o populație a județului de aproximativ 600.000 de locuitori. Apoi, în 2012 de teamă că li s-ar putea îmbolnăvi copiii de rujeolă, părinții au început să își vaccineze copiii, astfel că în 2013 doar 30 de cazuri au mai fost contabilizate, iar anul trecut nici unul.  

Moda se menține totuși în Cluj


Medicii de familie pediatri afirmă că se confruntă în continuare cu teama părinților de vaccinuri. “Părinții au teamă de vaccin pentru că nu văd rujeola frecvent, fiind o boală ținută sub control datorită vaccinării copiilor. Eu în fiecare lună vaccinez 30 de copii și nu au avut reacții adverse la vaccinul ROR (rujeolă – oreion – rubeolă – n.red.). Bineînțeles că apar efecte secundare minore – febră, roșeață, dar niciodată efecte grave”, explică medicul de familie Emiliana Coștiug.

La rândul său, Mihai Moisescu declară că vaccinul ROR care se folosește în România este același care se folosește la nivel mondial, deci nu se pune problema că ar fi de proastă calitate.


De ce părinții spun “da” sau “nu” imunizării

Cei mai mulți părinți clujeni sunt de acord cu vaccinarea tocmai de teama celor care nu au fost imunizați și ar putea să le îmbolnăvească copilul. “M-am interesat foarte multe înainte să îl vaccinez pe fiul meu. Am discutat și medicul, m-am documentat și singură, iar în final am decis să îl vaccinez pentru că riscurile bolii sunt mai mari decât posibilele efecte secundare ale vaccinului. În plus, el stă într-un cerc de prieteni în care majoritatea copiilor sunt nevaccinați”, spune Camelia Popa, o mămică din Cluj.

Teama de efecte secundare este principalul motiv al refuzului imunizării. “Nu mă poate obliga nimeni să îmi vaccinez copilul pentru că este o recomandare nu o obligație. Puțini medici pediatri ne spun că organismul bebelușului este rezistent la mai multe boli datorită anticorpilor preluați din placentă. Se cunosc cazuri când copiii vaccinați au făcut encefalită, paralizii, alergii după un vaccin”, consideră Doina Mureșan, o mămică din Cluj care nu și-a vaccinat fiica.


Rujeola poate duce chiar la deces

Medicii subliniază că un copil care se îmbolnăvește de rujeolă poate chiar să moară dacă face o formă severă. “Vaccinul te asigură și pe tine, dar și comunitatea. Nu se pune problema că au fost epidemii în ultimii ani, ci că au fost decese din cauza rujeolei, în secolul XXI. Formele severe depind de mai mulți factori imunitari, depind de organism, dar trebuie subliniat că o formă severă a bolii poate duce la deces”, declară Mihai Moisescu. De asemenea, Emiliana Coștiug citează studiile care arată că un caz de rujeolă din 2.000 poate muri și unul din 200 poate face meningită.

Ultimele Stiri
abonare newsletter