Social

Medici clujeni: produsele de detoxifiere a organismului sunt apă de ploaie

De ani de zile, se menține moda detoxifierii organismului prin diverse produse mai mult sau mai puțin naturiste.

Internetul este plin de anunțuri la mica publicitate și site-uri de unde poți cumpăra medicamente mai mult sau mai puțin naturiste care spun că îți detoxifică și purifică organismul. Trendul se menține de ani de zile, deși au fost destule cazuri când “purificarea” a fost atât de puternică încât i-a băgat direct în spital pe cei care au făcut un astfel de tratament. De-a lungul anilor, presa a scris pe larg despre cei care au ajuns la urgențe după ce s-au “detoxifiat” și au ajuns la Urgențe. La Cluj, fie nu au atât de mare trecere aceste produse, fie consumatorii au fost mai chibzuiți deoarece datele oficiale arată că la Unitatea de Primire a Urgențelor din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj nu a ajuns nimeni din acest motiv.

Te detoxifică și te ajută să scapi de toate bolile

Prospectul unor produse de acest gen spune că “extrag cationic metale grele, ioni radioactivi, viruși, agenți patogeni, reglează PH-ul organismului, reface imunitatea și energia, ameliorează afecțiuni grave de la boli ale ficatului până la cancer”. Aceste medicamente sunt fie sub formă de pliculețe, fie sub formă de tablete. În cazul unora dintre ele, trebuie să existe trei etape în administrarea lor: pregătire, purificare și refacere.


Alte produse promit că ajută și la slăbit ca urmare a detoxifierii organismului, dar sunt bune și pentru boli precum constipație, edeme, gută, afecțiuni cutanate (acnee, psoriazis, dermatite, eczeme), intoxicații cronice, abuz alimentar, abuz de cafea, alcool, medicamente, afecțiuni reumatice.

Prețurile acestor produse naturiste pornesc de la 20 lei și trec de 100 lei.


Bani cheltuiți degeaba

Medicii de renume, specialiști în gastroenterologie atrag atenția că folosirea acestor produse este inutilă în condițiile în care organismul este suficient de deștept să se purifice singur. “Organismul are mecanisme care înlătură toxinele prin ficat, bilă, scaun, rinichi, respirație. Nu există substanțe toxice care să fie eliminate prin medicamente”, subliniază prof. dr. Oliviu Pascu de la Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie prof. dr. Octavian Fodor Cluj.  

Potrivit profesorului clujean, la persoanele constipate apare o stare de disconfort și se pot absorbi niște substanțe toxice, numite fenoli, dar situația se rezolvă foarte simplu prin folosirea unor medicamente pentru scaun și verdețuri.

Etichete: oliviu pascu
Ultimele Stiri
abonare newsletter