Social

Un român din 100 îşi permite tot ce îşi doreşte

Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) a realizat un studiu privind autoevaluarea nivelului de trai în România.

Rezultatele studiului realizat de IRES arată că un român din 100 declară că banii pe care îi are îi permit să aibă tot ce îşi doreşte.

Cei mai mulți dintre participanții la anchetă spun că banii pe care îi au abia le ajung de la o lună la alta, răspuns dat de 39% dintre aceștia. 29% afirmă că reușesc să se descurce cu banii pe care îi au, 14% că banii pe care îi au le permit să trăiască bine, iar doar 1%  spun că banii câștigați le permit să aibă tot ce își doresc. O proporție de 16% a persoanelor intervievate, însă, consideră că banii pe care îi au nu le ajung nici pentru strictul necesar.


2.000 lei, suficienţi pentru o persoană

Cei mai mulți dintre respondenți sunt de părere că unei persoane care locuiește în România i-ar fi suficient pentru un trai decent un venit lunar de minim 2000 lei – 52%. În același timp, aproximativ un sfert dintre aceștia (26%) sunt de părere că un venit de 1.000 lei este suficient pentru ca o persoană să aibă o viață decentă. Din totalul persoanelor intervievate, 10% sunt de părere că pentru un trai decent este necesar un venit lunar de minim 3000 lei, 5% de minim 4000 lei, în timp ce aproximativ 2% dintre aceștia consideră că ar fi nevoie de un venit peste suma de 4000 de lei.

Nici săraci, nici bogaţi

Potrivit realizatorilor studiului, atunci când li se cere să se poziționeze pe o scală de la 1 la 10, unde 1 înseamnă „sărac”, iar 10 înseamnă „bogat”, majoritatea respondenților au tendința să se plaseze la mijlocul scalei, media răspunsurilor tuturor persoanele intervievate fiind 4,83. Cu toate că spre extremele scalei se poziționează mai puțin respondenți, proporția celor care se poziționează la extrema negativă (1 – sărac - 9%) este semnificativ mai ridicată decât cea a celor care se poziționează la extrema pozitivă (10 – bogat – 1%).

Etichete: bani nivel de trai ires
Ultimele Stiri
abonare newsletter