Social

Un fost profesor universitar din Cluj le solicită rectorilor să respingă ordonanţa care îl scapă pe Victor Ponta de plagiat

O asociaţie din Cluj condusă de un fost profesor universitar, autorul unei cărţi despre plagiat, a transmis o scrisoare deschisă rectorilor universităţilor din ţară.

Prin scrisoarea deschisă, Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR)  le cere tuturor rectorilor universităţilor din ţară să dezaprobe OUG privind renunţarea la titluri ştiinţifice, care îl exonerează de răspundere pe "premierul plagiator". Asociaţia este condusă de fostul profesor universitar Dorin Isoc de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. El a fost "concediat disciplinar" de fosta conducere a universităţii în iulie 2008. Atunci, el a fost acuzat că a jignit public universitatea şi că a încălcat regulamentele prin acordarea de note cu zecimale pentru studenţi.

Isoc a lansat în 2012 o carte despre plagiat, "Ghid de acţiune contra plagiatului: bună conduită, prevenire, combatere", şi a întocmit un index al operelor plagiate din România.


Potrivit Mediafax, în documentul citat se face referire şi la teza de doctorat a premierului  Victor Ponta, acuzat de plagiat, iar asociaţia susţine că legea privind titlurile ştiinţifice este ambiguă.

De asemenea, în text se arată că, "dacă premierul plagiator a fost vreodată «…doctor în drept al Ministerului Educaţiei …», atunci Guvernul este în drept să ţină seama de cererea lui personală de a renunţa la titlul nedorit şi să-i aprobe abandonarea".


Membrii GRAUR spun că miniştrii Educaţiei din ultimii 25 de ani sunt de vină pentru apariţia lucrărilor plagiate. "Prin analiza temeinică efectuată, am constatat că prin politica dezastruoasă a miniştrilor Educaţiei din ultimii 25 de ani, în România există un număr de cel puţin 10.000 de lucrări publicate plagiate. Aceste lucrări aparţin în mod exclusiv unor autori care provin din instituţiile universitare cu funcţii didactice, persoane din cercetare sau persoane care au finalizat teze de doctorat", se mai menţionează în scrisoare.

În încheierea scrisorii, se solicită rectorilor şi cercetătorilor să se pronunţe împotriva ordonanţei de urgenţă privind titlurile ştiinţifice.


"Acestea sunt argumentele prin care vă solicităm să vă pronunţaţi imediat prin respingerea în mod explicit a iniţiativei guvernamentale şi prin declararea stării de nesupunere civică prin blocarea activităţii de acordare a titlurilor ştiinţifice până în momentul în care vor fi create toate condiţiile presupuse de autonomia universitară, inclusiv dreptul exclusiv al universităţilor de a putea retrage un titlu ştiinţific dobândit prin încălcarea principiilor de integritate academică şi a prevederilor legale", se arată în încheierea scrisorii deschise.

Ultimele Stiri
abonare newsletter