Social

Teste gratuite pentru depistarea surdităţii la nou-născuţi, în Cluj

17 maternităţi din ţară pot face în prezent testări audiometrice pentru nou-născuţi. De anul viitor, în toate maternităţile din România vor fi disponibile aceste teste.

Hipoacuzia este un defect invizibil la naştere, din acest motiv fiind necesare teste speciale care să detecteze surditatea la nou-născut. În prezent, testare audiometrică se face doar în 17 maternităţi din ţară: Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi, Târgu-Mureş, Bacău, Braşov, Oradea, Sibiu, Suceava, Craiova. De anul viitor, Ministerul Sănătăţii va dota toate maternităţile din ţară cu aparatura necesară pentru efectuarea testelor de depistare a surdităţii la bebeluşi. “Începând cu 2015, procedurile de testare se vor realiza în toate maternitățile. Copiii care nu vor trece testele de screening vor fi îndrumați către unitățile sanitare de specialitate pentru continuarea investigațiilor audiologice”, au declarat reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

Instruirea personalului medical, dar și dotarea tuturor celor 150 maternități de pe teritoriul României cu aparatura de screening auditiv la nou-nascut se vor face din fonduri europene.


Tratamentul pentru deficiența de auz este asigurat gratuit, pentru un număr limitat de cazuri, în cadrul programelor gestionate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. “Dacă în anul 2013, fondurile asigurate în cadrul programului de screening au ajuns pentru testarea a aproximativ 38.000 de copii, pentru 2015 Ministerul Sănătății își propune testarea a 200.000 de copii”, au mai afirmat reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

Specialiştii spun că screeningul auzului este singura metodă de depistare a surdităţii pentru aplicarea unui tratament adecvat. “Pentru dezvoltarea copilului este deosebit de important ca surditatea să fie depistată cât mai devreme pentru a asigura în timp util tratamentul adecvat. Screeningul auzului la nou născuți este singura metodă prin care se poate depista activ hipoacuzia chiar din prima lună de viață”, a declarat Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătății.

Ultimele Stiri
abonare newsletter