Social

100.000 de copii vor primi, în aceast an, cadouri de Crăciun prin proiectul ShoeBox

Românii din 12 țări s-au implicat în cea de-a opta ediție a proiectului „ShoeBox – Cadoul din Cutia de Pantofi”, în care circa 100.000 de copii vor primi gratuit cadouri de Crăciun, în acest an.

Anul acesta, proiectul se desfășoară cu ajutorul voluntarilor din 12 țări: Anglia, Australia, Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Franța, Germania, România, Slovacia, Suedia și Statele Unite ale Americii, pe teritoriul cărora românii din 79 de orașe adună cadouri, în cele 143 de centre de colectare disponibile.

Lansată în 2007, campania ShoeBox – Cadoul din Cutia de Pantofi a înregistrat o creștere semnificativă, în special în 2012, când au fost colectate 6.118 cutii în 20 de orașe din România, dar mai ales în 2013, când s-a ajuns la un număr de 30.669 de cutii, adunate de la românii din 8 țări. Pentru acest an, organizatorii estimează strângerea a circa 100.000 de cutii, odată cu extinderea proiectului în diaspora.


„În cei 7 ani de când organizăm proiectul, începând de la nivelul familiei și prietenilor, până la succesul din 2013, estimăm că peste 50.000 de copii au primit un cadou de Crăciun în cadrul proiectului. Sperăm ca anul acesta să dublăm această cifră, astfel încât și mai mulți copii să se bucure de cadouri în preajma Crăciunului”, a declarat Valentin Vesa, inițiatorul și coordonatorul proiectului ShoeBox – Cadoul din Cutia de Pantofi.

Potrivit acestuia, proiectul are o creștere organică, în 2014 fiind adăugate în campanie 4 țări noi, în care sunt disponibile 30 de centre de colectare, iar acest număr este foarte posibil să crească până la finalul ediției din acest an.


Extinderea în diaspora a fost susținută și de înființarea paginii de Facebook ShoeBox, în 2012, fapt ce le-a oferit oamenilor posibilitatea de a prezenta această campanie prietenilor și rudelor din străinătate. Cu toate acestea, majoritatea donatorilor sunt din România, datorită extinderii relativ ușoare în teritoriu și a distanțelor mai mici, respectiv logisticii mult mai ușor de pus la punct.

„În urmă cu trei ani nu aveam nicio locație în afara țării, pentru ca acum să avem, pe lângă România, voluntari și donatori din alte 11 țări, lucru care ne bucură foarte mult. În plus, suntem în continuare în discuții cu românii din alte țări, care doresc să se implice în proiect”, a adăugat Valentin Vesa.


În momentul de față, în coordonarea activităților din cadrul ShoeBox – Cadoul din Cutia de Pantofi sunt implicați aproximativ 200 de voluntari, care se ocupă de pregătirea locațiilor pentru colectare, distribuirea fluturașilor și afișelor cu informații despre campanie, colectarea și sortarea cadourilor, pregătirea etichetelor pentru cutii și distribuirea cadourilor către copiii din mediile defavorizate. Cei interesați de înființarea unui centru de colectare ShoeBox în orașul lor, o pot face trimițând un email la contact@shoebox.ro, urmând să primească mai multe detalii.

ShoeBox – Cadoul din Cutia de Pantofi este un proiect caritabil inițiat în România și extins la nivel internațional prin care de  dorește oferirea de cadouri copiilor între 2 şi 18 ani din familii cu posibilități materiale reduse. Darurile oferite în cadrul acestui proiect consta în alimente, haine, rechizite sau jucării ce trebuie să încapă într-o cutie de pantofi, donațiile în bani nefiind acceptate. Fiecare persoană care dorește să se implice trebuie să pregătească cel puțin o cutie de pantofi plină cu cele alese și sortate după vârsta și genul copilului care va primi cadoul, pe care să o depună la unul din cele peste 140 de centre de colectare a cadourilor, atât din țară cât și din străinătate

abonare newsletter