Social

Apel de mobilizare pentru toți studenții și tinerii din România

Alianta Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) lansează azi un ultim mesaj de mobilizare către studenții și tinerii din România pentru ca aceștia să își exercite mâine dreptul de vot de care depinde viitorul lor. Alianța îi îndeamnă pe studenți să voteze, indiferent dacă au ales să meargă acasă în mini-vacanța primită în aceste zile sau dacă au rămas în centrul universitar în care studiază.

Mesajul vine sa incheie campania de instigare la vot ”Nu votezi, Nu contezi”, care a angrenat mai bine de 560 de mii de studenti si tineri care au urmarit sau au comentat mesajele transmise de studenti pe evenimentul de facebook al campaniei.

In urma demersului ANOSR si al unei mobilizari extraordinare a organizatiilor studentesti in centrele universitare din tara, dar si a numeroaselor campanii de instigare la vot desfasurate in mediul online, pentru prima oara in istoria recenta a Romaniei participarea studentilor a fost resimtita si discutata de catre majoritatea partidelor politice inscrise in cursa prezidentiala, semn ca generatia tanara incepe sa devina un bazin electoral demn de luat in seama si care poate influenta decisiv rezultatul final.


Cu toate acestea, desi studentii au participat in numar mare la vot in primul tur al alegerilor desfasurat pe 2 noiembrie, au fost si unele probleme in organizarea alegerilor, fapt ce a inhibat si descurajat unii tineri sa voteze. Problemele au fost in special legate de numarul putin de declaratii pe propria raspundere de care aveau nevoie studentii pentru a vota pe liste suplimentare in sectiile de votare din afara orasului lor de domiciliu si de cozile mari de la sectiile de votare de langa campusurile studentesti. ANOSR a publicat pe site-ul campaniei modelul de declaratie pe propria raspundere care poate fi completat de studenti si ulterior folosit la procesul de vot, cu conditia sa fie datat si semnat in cadrul sectiei de votare. Federatia spera ca acest lucru, cumulat cu vacanta care a permis multor studenti sa mearga acasa, sa elimine problemele care au existat in turul I si sa permita tuturor studentilor sa voteze.


Pe de alta cale, ANOSR le atrage atentia studentilor care au mers acasa in vacanta sa nu uite sa voteze si sa isi incurajeze si familiile si apropiatii sa faca acelasi lucru, votul reprezentand cea mai importanta temelie pentru o societate cu o democratie functionala.

De asemenea, ANOSR le cere studentilor sa nu isi lase votul cumparat, indiferent de cine si cum incearca sa faca acest lucru, pentru ca votul lor este unul inteligent si vital pentru a avea o Romanie in acord cu viziunea si interesele lor si ii incurajeaza sa sesizeze orice incercare de cumparare a votului lor sau alte forme de abuzuri sau ilegalitati pe care le identifica in procesul de votare pe evenimentul de pe facebook al campaniei unde organizatorii vor realiza live blogging privind participarea studentilor la alegeri in ziua alegerilor.


”Pe 2 noiembrie am aratat ca putem fi o forta si sper ca duminica sa aratam ca vom fi si mai multi si ca parerea noastra conteaza si poate decide presedintele acestei tari. Desi din pacate nu am vazut discutandu-se despre educatie sau problemele tinerilor in niciuna din cele doua dezbateri electorale dintre cei 2 candidati la prezidentiale avute loc in ultima saptamana, nu putem decat sa speram ca numarul mare de studenti si tineri care vor participa la vot duminica sa reprezinte un semnal de alarma pentru viitorul presedinte ca vocea noastra trebuie ascultata si ca trebuie sa tina cont si de nevoile si interesele noastre atunci cand contureaza strategia de dezvoltare a Romaniei. Speram sa nu mai existe incidentele care au existat pe 2 noiembrie privind participarea studentilor la vot si suntem gata sa monitorizam si sa sanctionam public orice obstacol care ar putea sta in calea participarii noastre la vot” – Cristi Popescu, Presedinte ANOSR.

Ultimele Stiri
abonare newsletter