Social

N-ai card? Eşti bun de plată...

Clujenii vor trebui să-şi “lege la gât” cardurile de sănătate dacă nu vor vrea să scoată bani din buzunar pentru plata consultaţiei.

Cardurile de sănătate vor fi distribuite în lunile care urmează şi vor ajunge la domiciliul fiecărei persoane asigurate. În cazul în care persoana nu va fi găsită acasă, cardurile vor ajunge la sediile Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate.

După şapte ani de aşteptări, cardurile de sănătate vor deveni funcţionale. Începând cu prima zi a anului 2015, clujenii nu se vor mai putea prezenta la medic fără a avea asupra lor aceste carduri. În caz contrar, vor fi nevoiţi să plătească consultaţia.


Iniţial, aceste carduri trebuiau distribuite prin intermediul medicilor de familie. Aceştia au refuzat însă, lucru care costă statul român nu mai puţin de 37,5 milioane de lei.

Fără card nu vei fi consultat

Cardurile de sănătate vor deveni obligatorii începând cu anul viitor. Clujenii trebuie să ştie că medicii pot refuza să-l consulte, sau va trebui să plătească consultaţia, dacă nu va avea asupra lui cardul de sănătate.


Cardul de sănătate va conţine tot istoricul medical al pacientului care va fi încărcat pe un cip, informaţii care vor fi oferite de către medicul de familie. Documentul conţine şi grupa de sânge şi RH-ul pentru a-i ajuta pe medici în cazul unor tragedii.

Cardul va conţine la vedere pe lângă nume şi prenume şi codul de identificare în sistemul de sănătate. În plus, va avea un cip pe care vor fi încărcate de către medicul de familie şi alte informaţii esenţiale: CNP-ul, grupa sanguină, RH-ul, diagnostice medicale cu risc vital, boli cronice, dar şi datele de contact ale doctorului.


Bugetul statului, golit cu 37,5 milioane de lei

Încăpăţânarea medicilor de a nu distribui pacienţilor cardurile de sănătate, costă statul român nu mai puţin de 37,5 milioane de lei. Cardurile vor ajunge la domiciliul fiecărei persoane asigurate prin intermediul poştaşului.

În cazul în care asiguratul nu va fi găsit  de  către  distribuitor, după ce acesta va face dovada că a mers la domiciliul asiguratului de două ori pentru a preda personal destinatarului cardul de sănătate, distribuitorul va returna cardul de sănătate la sediul casei de asigurări în termen de 10 zile ulterioare termenului afectat livrării.

După acest termen, asiguratul îşi poate ridica propriul card de sănătate de la casa de asigurări în evidenţa căreia se află.


350 de carduri au ajuns la Cluj

Bolnavii care fac dializă au primit deja cardurile de sănătate. La nivelul judeţului Cluj există 435 de bolnavi care fac dializă, iar majoritatea au intrat deja în posesia cardurilor de sănătate.

Restul cardurilor vor fi distribuite începând cu data de 20 septembrie. Până la finalul lunii octombrie se preconizează că toate persoanele asigurate vor intra în posesia acestor carduri de sănătate.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter