Social

Zeci de clujeni puși zilnic pe drumuri de legi aberante

185.000 de clujeni care muncesc susțin un sistem de stat, bolnav, în care birocrația și umilirea plătitorului de taxe sunt lucruri cât se poate de firești.

Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) îi consideră, din start, hoți pe toți plătitorii de asigurări obligatorii și îi verifică la sânge pe cei care vor să își schimbe medicul de familie. O simplă adeverință de la angajator care atestă că angajatului îi este plătită contribuția la Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, lună de lună, nu este suficientă. Astfel, orice cetățean care vrea să își schimbe medicul de familie este umilit și trecut prin “focurile” birocrației doar ca să arate că într-adevăr nici el și nici firma la care lucrează nu mint.

185.000 de potențiali hoți susțin un sistem bolnav

Teoretic, toți cei peste 185.000 de clujeni angajați la stat și privat, cu un salariu mediu net de 1.784 lei, sunt potențiali hoți care, potrivit legii invocate de angajații de la CAS, s-ar putea eschiva de la plata asigurării de sănătate. Dar, tocmai acești “hoți” sunt cei care le plătesc salariile celor de la CAS, de la șeful cel mai mare până la funcționarul cel mai mic. Practic, 185.000 de clujeni susțin involuntar un sistem bolnav, în care birocrația și umilirea și ignorarea celor care îi “hrănesc” sunt lucruri cât se poate de firești.  


Drept răsplată pentru susținerea unui sistem bolnav, plătitorii de dări la stat primesc, pe lângă birocrație și umilire, alte “beneficii” precum:  eterna lipsă de fonduri pentru analize, interminabilele liste de așteptare pentru anumite operații sau tratamente și deja obișnuitul “plic” dat la medici.   

Hârtii, drumuri, cozi interminabile

Unul dintre cei 185.000 posibili necinstiți este un clujean care a vrut să își schimbe medicul de familie. El povestește prin ce este nevoit să treacă pentru a rezolva o situație aparent simplă. Ca să îl primească pe lista lui, noul medic de familie i-a solicitat o adeverință de la locul de muncă prin care angajatorul să certifice că îi plătește contribuția la fondul de asigurări obligatorii. Bărbatul spune că în momentul în care i-a arătat medicului adeverința, a fost trimis la CAS ca să fie verificat dacă într-adevăr este asigurat. “Eu sunt asigurat, contribuția îmi este plătită lunar, dar cu toate acestea mi s-a cerut să prezint adeverință și să îmi fie verificată situația la Casa de Asigurări”, afirmă N.O., clujeanul care dorește să își păstreze anonimatul.


„Distracția” cea mai mare va fi la sediul CAS din cauza cozilor interminabile care au devenit deja o obișnuință în ultimii ani.

CAS ridică din umeri: „Așa e legea!”

Emilia Groza, directorul CAS Cluj afirmă că instituția pe care o reprezintă trebuie să respecte legea care prevede că la schimbarea medicului de familie trebuie realizată, neapărat, o verificare la sânge a calității de asigurat. “În cazul schimbării medicului de familie, se verifică obligatoriu calitatea de asigurat. Acest lucru este prevăzut de lege”, precizează șefa de la CAS Cluj.


Potrivit conducerii CAS Cluj, urmează să fie modificată legea, iar atunci s-ar putea elimina verificarea suplimentară pentru schimbarea medicului de familie. De asemenea, odată cu introducerea cardului de sănătate nu va mai fi necesară validarea calității de asigurat.

Șeful Colegiului Medicilor vrea legalizarea „plicului”

Într-un sistem bolnav, în care plătitorul de dări este pus pe planul doi și este doar o „vacă de muls”, conducerea Colegiului Medicilor din România (CMR) a venit, acum câteva zile, cu propunerea ca “plicul” dat la medici să fie legalizat. “«Plicul» va dispărea în momentul în care plăţile informale vor fi legalizate şi se va da sub un anumit control. «Plicul» nu este eliminat nicăieri în lume. Vreau să vă spun că «plicul» se dă şi în Germania, se dă şi în Franţa, în Japonia nu mai spun, acolo nu există care să vină şi să nu dea, pentru că ţine de cultura lor. Singura problemă este tocmai ca să ai controlul şi să nu existe condiţionarea actului medical. Reglementarea foarte clară a acestor plăţi informale va elimina ceea ce spunem noi acum «plicul»”, a declarat Vasile Astărăstoae,președintele CMR, citat de Mediafax.

abonare newsletter