Social

6 locuri unde să mergem în vacanță în septembrie

Atunci când ai o problemă de sănătate sau când vrei să te relaxezi, deseori te gândești la o cură cu apă termală. Deși sunt numeroase stațiunile cu tradiție și foarte cunoscute pentru apele lor termale, mai sunt și stațiuni mai puțin cunoscute dar la fel de frumoase sau poate chiar mai frumoase.

Chiar dacă sintagma băi termale te duce automat cu gândul la hoteluri de tratament învechite, tencuială căzută şi pensionari, există şi locuri mai puţin cunoscute unde îţi poţi reîncărca bateriile şi unde te poţi bălăci într-unele dintre cele mai frumoase bazine cu apă termală din ţară.
Una dintre stațiunile mai puțin cunoscute se află în județul Cluj și este recunoscută cunoscută pentru tratarea afecțiunilor reumatismale și a celor neurologice periferice.
1. Băile Băiţa
Stațiunea balneoclimaterică localizată în județul Cluj, la un km distanță de Gherla și la 43 km de Cluj-Napoca, în dealurile Dejului, Băile Băița se află la o altitudine de 257 m. Băile Băița sunt cunoscute pentru apele minerale bicarbonatate, slab sulfuroase, hipotone care sunt utilizate în tratarea afecțiunilor reumatismale și a celor neurologice periferice (pareze ușoare, sechele după poliomielită). De asemenea aceste ape se mai utilizează și în tratarea unor afecțiuni ginecologice (cervicită cronică, insuficiență ovariană). Apele sărate și sulfuroase din zonă au fost folosite încă din perioada ocupației romane. Cele două izvoare minerale hipotermale bicarbonate, slab clorurate și sulfuroase sunt recomandate în special pentru tratarea bolilor de piele și a bolilor reumatice.
2. Băile Figa
Băile Figa se află în Bistriţa-Năsăud, la 3 km de oraşul Beclean. Pe lângă faptul că te poţi bălăci în apă termală, staţiunea e recunoscută pentru nămolul cu proprietăţi asemănătoare celui de la Techirghiol. Acolo mai găseşti şi baza de agrement din imaginea de mai sus, compusă dintr-un bazin cu apă sărată, piscină interioară cu apă dulce încălzită, saună, jacuzzi, masaj, fitness şi terenuri de sport cu suprafeţe sintetice. În apropierea bazinului cu apă sărată se află şi o mini-plajă.
3. Vaţa Băi (Vaţa de Jos)
Staţiunea balneoclimaterică Vata de Jos e situată la peste 200 de metri altitudine, în Hunedoara, la hotarul de vest al Munţilor Apuseni. Este situatala 19 km distanta de municipiul Brad si 7 km distanta fata de granita cu judetul Arad. Situata in zona de deal, are forma unei ,,cupe” inconjurata de dealuri inalte si impadurite. Statiunea Vata de Jos este celebra pentru apele sale termale cu proprietati curative deosebit de eficiente in tratamentul bolilor reumatice, a convulsiilor spasmodice, inflamatiilor, paraliziilor, afectiunilor tubului digestiv, glandelor anexe, afectiunilor ginecologice, afectiuni ale sistemului nervos si bolilor profesionale. Odata cu modernizarea statiunii, in baza de tratament se asigura proceduri de electroterapie, aerohelioterapie, bai cu sulf, sala fitness, cabinet de masaj, laborator de analize.
4. Geoagiu Băi
Este o stațiune balneoclimaterică permanentă situată la 18 km nord de Orăștie și 46 km nord-est de Municipiul Deva, într-o zonă deluroasă, la o altitudine de 350 m, situată în depresiunea omonimă de la poalele de SE ale Munților Metaliferi, la confluența râului Geoagiu cu Mureșul. Satul Geoagiu Băi a fost atestat documentar în anul 1805. Aerul ozonat și mereu împrospătat de brizele montane recomandă stațiunea și pentru tratamentul unor boli ale sistemului nervos, în stări de oboseală, surmenaj, anemii, nevroze.
5. Siriu
Stațiunea Siriu Băi se află în satul Gura Siriului, la poalele masivelor Siriu și Podu Calului, județul Buzău și este stațiune sezoniera, din iunie până în octombrie, fiind de interes local. Siriu Băi dispune de izvoare minerale bicarbonatate, sulfuroase, clorurosodice, folosite în tratarea unor afecțiuni ale aparatului locomotor, hepato-biliar și ale sistemului nervos periferic.
6. Băile Acâş
Stațiunea Băile Acâș se află la 30 de km de municipiul Satu Mare și este frecventată de turiști pe tot parcursul anului. Stațiunea este renumită pentru apa termală din Acâș ce a fost descoperită cu sute de ani în urmă, la o adâncime de peste 1.800 metri, fiind apreciată de însăși împărăteasa Maria Tereza. Apa termală din Băile Acâș are efecte benefice în tratarea artritelor, spondilozelor, fracturilor, paraliziilor, arterosclerozelor, afecțiunilor ginecologice și dermatologice.

Etichete: vacanta geoagiu bai
Ultimele Stiri
abonare newsletter