Social

VEZI câte şcoli din Cluj nu au autorizaţii sanitare de funcţionare

Anul şcolar începe la Cluj în clădiri degradabile, în care nu există apă potabilă şi toalete funcţionale.

La Cluj, multe unităţi de învăţământ vor începe noul an şcolar fără a avea autorizaţii sanitare de funcţionare. Asta deoarece nu îndeplinesc toate condiţiile impuse de lege în ceea ce priveşte legea sanitară.

Inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică Cluj au făcut toate controalele necesare în cele 677 de obiective şcolare de pe raza judeţului şi au ajuns la concluzia că doar 82% dintre ele vor primi autorizaţii sanitare de funcţionare.


Fără apă potabilă în şcoli

E greu de crezut că în secolul XXI mai există unităţi de învăţământ în care nu există apă potabilă sau în care elevii sunt nevoiţi să meargă afară la toalete. Astfel de şcoli mai există şi în judeţul nostru, iar inspectorii DSP nu le-au eliberat autorizaţii de funcţionare.

“Am fost controlate cele 677 de obiective şcolare de pe raza judeţului Cluj. Obiective şcolare înseamnă şcoli, grădiniţe, cantine, internate, săli de sport s.a. Dintre acestea, 555 au primit autorizaţii sanitare de funcţionare, iar celelalte nu. Principalele motive pentru care nu au fost eliberate autorizaţii sanitare la cele 122 de obiective şcolare au fost: lipsa apei potabile, grupuri sanitare neconforme sau pentru că unitatea de învăţământ funcţionează în clădiri degradabile”, a declarat pentru Monitorul de Cluj, director Direcţiei de Sănătate Publică Cluj, dr. Dorina Duma.


Grădiniţă fără cabinet medical

În ceea ce priveşte statistica autorizaţiilor sanitare din mediul urban şi din cel rural, dr. Dorina Duma a mai ţinut să precizeze că: “din mediul urban, din cele 387 de obiective şcolare, doar cinci sunt fără autorizaţie de funcţionare. Spre exemplu o grădiniţă nu are cabinet medical şi din acest motiv nu i-am putut elibera autorizaţie de funcţionare. În mediul rural, din cele 290 de obiective şcolare, 173 au primit autorizaţii sanitare de funcţionare şi 117 nu”.


În mai puţin de trei săptămâni, elevii clujeni se vor întoarce la şcoală. La nivelul judeţului nostru, funcţionează peste 400 de unităţi de învăţământ.

 


 

Etichete: dsp cluj scoli cluj
Ultimele Stiri
abonare newsletter