Social

Ce drepturi au angajații care lucrează în aer liber în perioadele caniculare?

Angajații care lucrează în aer liber pe timpul verii, atunci când temperaturile depășesc +37°C, trebuie să primească apă și echipamente de protecție împotriva razelor de soare dar și pauze în locuri umbrite.

Într-un comunicat remis presei, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Cluj le transmite angajatorilor obligaţiile ce le revin în perioadele de caniculă în vederea asigurării condiţiilor de microclimat la locul de muncă.

Ce sunt temperaturile ridicate extreme?

Prin temperaturi ridicate extreme se înţeleg temperaturile exterioare ale aerului, care depasesc +37°C sau, corelate cu condiţii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel.


Ce trebuie să știe angajatul?

În perioadele cu temperaturi ridicate extreme angajatorii trebuie sa asigure următoarele măsuri minimale pentru ameliorarea condiţiilor de muncă şi menţinerea stării de sănătate a angajaţilor:

reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice;


asigurarea ventilatiei la locurile de munca;

alternarea efortului dinamic cu cel static;


alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer;

asigurarea apei minerale adecvate , cate 2-4 litri/persoană/schimb;


asigurarea echipamentului individual de protecţie;

asigurarea de duşuri.


Ce trebuie să facă angajatorul?

În situaţia în care temperaturile ridicate extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin doua zile consecutiv, şi măsurile minimale nu pot fi aplicate, angajatorii trebuie:

a) să reducă duratei zilei de lucru;

b) să eşaloneze programul angajatului pe două perioade a zilei de lucru: pâna la ora 11.00 şi după ora 17.00;

c) să întrerupă activitatea angajatului cu asigurarea continuităţii ei în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.

De asemenea, el trebuie să ia măsuri şi pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de munca în condiţii de temperaturi extreme prin :

a) asigurarea de către angajator a examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru munca la temperaturi ridicate;

b) asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate;

c) trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de munca sau reducerea programului de munca pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.

Ce pățesc angajatorii dacă nu respectă procedurile?

Potrivit ITM Cluj, nerespectarea de către angajator a procedurilor de lucul în perioadele caniculare constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1500 lei la 2500 lei dacă faptele nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât sa fie considerate, potrivit legii penale, infracţiuni.

De asemenea, ITM Cluj recomandă agenţilor economici, inclusiv celor care desfăşoară activităţi de comerţ cu produse alimentare şi alte produse de bază, să îşi organizeze activitatea economică astfel incat să fie evitate perioadele de temperaturi ridicate extreme.

Etichete: itm cluj canicula
Ultimele Stiri
abonare newsletter