Social

Cum vrea Ministerul Muncii să reducă numărul de copii abandonaţi la naştere

Autoritățile încearcă să reducă numărul micuților abandonați în maternități.

Ministerul Muncii a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre care prevede că toate cazurile de nou-născuți părăsiți în spitale vor trebui sesizate în cel mult 24 de ore la Direcțiile de Protecție a Copilului.

Potrivit evz.ro, în cinci zile de la anunțul părăsirii copilului, trebuie întocmit procesul verbal de abandon, timp în care poliția și funcționarii Direcțiilor de Protecție a copilului fac cercetări pentru identificare mamei. Dacă aceasta este găsită, copilul este preluat de Direcția de Protecție unde domiciliază mama în cel mult 48 de ore și se încearcă reintegrarea în familie. În cazul în care în cele cinci zile mama nu este identificată, micuțul este preluat de Direcția de Protecție de pe raza administrativă unde funcționează spitalul.


Documentul prevede că o gravidă care vine să nască și nu are acte de identitate trebuie să completeze o declarație pe care poliția trebuie să o verifice. Gravida poate fi fotografiată la spital doar cu acordul ei, se mai spune în propunerea de act normativ.

În primele cinci zile ale fiecărei luni, asistentul social din unitatea sanitară trebuie să informeze Direcția de Protecție a copilului printr- un centralizator, care să cuprindă atât copiii abandonați în spital, cât și pe cei despre care are suspiciuni că ar fi neglijați și exploatați.

Ultimele Stiri
abonare newsletter