Social

1,2 milioane lei pentru crearea de locuri de muncă la Pata Rât

Pentru cei 1.500 de rromi de la Pata Rât vor fi create 100 de locuri de muncă în domeniul reciclării deșeurilor.

Primăria Cluj-Napoca are în derulare o serie de proiecte cu fonduri europene, locale și naționale, pentru integrarea în societate a rromilor de la Pata Rât, în condițiile în care actuala rampă de gunoi se va închide. Pentru cei 1.500 de rromi de la Pata Rât vor fi create aproximativ 100 de locuri de muncă, majoritatea în domeniul reciclării deșeurilor, activitate care, de altfel, este preponderentă în rândul lor.

Potrivit reprezentanților Biroului Mass-Media din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, activitatea celor 100 de viitori angajați ar urma să se desfășoare în hale construite chiar la Pata Rât. Pentru construirea acestora, autoritățile locale au publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, anunțul privind organizarea licitației pentru desemnarea firmei câștigătoare. Vor fi alocați aproximativ 1.276.000 lei, fără TVA pentru ridicarea unei hale, realizarea branșamentelor, a instalațiilor sanitare, electrice și termice. Valoarea cheltuielilor neprevăzute este estimată la peste 78.000 lei, fără TVA. Banii vor fi alocați din fonduri europene, locale, naționale și private. Hala respectivă ar urma să fie construită în termen de șase luni de la data semnării contractului.


Valoarea totală a proiectelor derulate de Primărie pentru integarea rromilor este de aproximativ 13 milioane lei şi vizează realizarea de locuinţe sociale, a unui mini-incubator de afaceri care va aduce locuri de muncă, trimiterea copiilor la şcoală, construirea unui centru maternal şi a unui centru de zi pe Calea Baciului.

În această perioadă, autoritățile locale construiesc pentru copiii de la Pata Rât un centru educațional în cartierul Mărăști. Proiectul are o valoare de peste 4 milioane de lei, iar clădirea va fi un centru social numit Țara Minunilor. Scopul centrului este să-i mențină pe copiii rromi în educație și să-i includă în societatea clujeană. 35 de copii vor beneficia de programul cu finanțare europeană, care presupune: două mese pe zi și gustare, activități educaționale și servicii medicale.

Ultimele Stiri
abonare newsletter