Social

O clujeancă reclamă: am vrut să donez sânge şi am fost dată afară

În ultima perioadă, scandalurile se ţin lanţ de Centrul de Donare Sânge din Cluj-Napoca. Mai nou, o tânără reclamă că a fost dată afară din centru după ce a declarat că şi-a schimbat partenerul de viaţă în ultimele şase luni.

E criză de sânge în spitalele din România, dar şi atunci când vrei să donezi ţi se pun piedici din partea autorităţilor. Oamenii reclamă că nu au putut deveni donatori la centrul din Cluj-Napoca din motive pur şi simplu aberante: fie pentru că nu au avut domiciliul în judeţul Cluj, fie pentru că au întreţinut relaţii sexuale cu mai multe persoane în ultimele şase luni.

Este şi cazul Dianei Pop din Cluj-Napoca care a vrut să devină donatoare, însă a fost refuzată şi dată afară din centru.


Diana: am fost dată afară

Diana a povestit cum a vrut să facă o faptă bună, iar drept răsplată, a fost dată afară “în şuturi”. “Am văzut afişe în tot oraşul, campanii de informare şi multe altele, cum că există o lipsă acută de sânge în spitalele din ţară. Am vrut să fac o faptă bună şi m-am gândit să ma duc şi eu la centru să donez, mai ales că o persoană apropiată avea nevoie urgent de sânge. Am ajuns la sediul centrului unde a trebuit să completez un chestionar. În acel chestionar erau şi întrebări (care mie una mi se par foarte personale, dar cu toate acestea am vrut să fiu sinceră) în care trebuia să precizez dacă mi-am schimbat partenerul de viaţă în ultimele şase luni şi de cât timp nu am mai întreţinut relaţii sexuale. Am răspuns sincer la ele şi am declarat că mi-am schimbat partenerul în ultimele şase luni”, a povestit pentru Monitorul de Cluj, Diana Pop.

Scandalul s-a iscat la scurt timp după ce Diana a intrat în încăperea în care trebuia să doneze sânge. “Am intrat în cabinet în incinta căruia se afla un cadru medical. Mi-a luat chestionarul, s-a uitat peste el, mi-a spus că nu sunt viabilă să donez sânge şi m-au dat afară. În acel moment m-am revoltat şi am insistat să mi să se spună de ce nu sunt viabilă. Într-un final mi-au spus că nu pot dona sânge pentru că mi-am schimbat partenerul de viaţă în ultimele luni. Am cerut explicaţii de ce nu pot dona sânge pentru că el oricum va fi verificat. Nu au fost în stare să mă lămurească. Îmi tot spuneau că asta e legislaţia şi m-au dat pur şi simplu afară”, a mai povestit Diana.


Diana a mai ţinut să precizeze că “mi se pare absolut aberant acest lucru. Să fie criză de sânge, bolnavii să sufere din acest motiv şi tu să nu poţi dona din cauza unor intrebări stupide şi aberante. Ar trebui să se revizuiască aceste chestionare, sau totuşi, să ne ofere nişte nişte explicaţii de ce persoanele care au întreţinut relaţii sexuale în ultima perioadă cu mai multe personae nu pot deveni donatori”

Explicaţiile întârzie să apară

Nici directorul Centrului de Donare Sânge din Cluj-Napoca nu a putut oferi nişte explicaţii ferme de ce o persoană nu poate dona sânge dacă a întreţinut relaţii sexuale cu mai multe persoane în ultimele luni. “Asta este legea şi noi trebuie să o respectăm. Nu poate dona sânge pentru că face parte dintr-un grup de risc din moment ce declară că a întreţinut relaţii sexuale cu mai multe persoane”, a declarat pentru Monitorul de Cluj, directorul Centrului de Donare Sânge din Cluj-Napoca, dr. Adriana Sima.


Întrebată ce se întâmplă dacă o persoană minte în chestionare pe care trebuie să le completeze, dr. Adriana Sima a declarat că “persoanele fac declaraţiile pe propria răspundere”.

Acesta nu este singurul caz în care Centrul de Donare Sânge din Cluj-Napoca este implicată într-un scandal. Zilele trecute un bărbat din Braşov a vrut să doneze sânge şi a fost refuzat pe motiv că nu are domiciliul pe raza judeţului Cluj.


 

 


 

abonare newsletter