Social

O echipă a UTCN a obținut locul I la cel mai important concurs de clădiri rezistente la seisme în lume

Un grup de studenți clujeni a obținut locul I la cel mai mare concurs internațional de clădiri rezistente la seisme, cu o machetă de 29 de etaje, numită ”Seventh Peak”, care reprezintă o clădire de birouri care ar putea rezista celor mai mari cutremure înregistrate până acum și care ar putea fi funcțională în Anchorage, cel mai mare oraș din Alaska.

Macheta clădirii a fost construită din lemn de balsa, un arbore tropical foarte uşor şi elastic, ce s-a dovedit a fi perfect pentru astfel de construcţii.

Studenţii de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca au reusit sa creeze o structură unitară, ceea ce a făcut ca materialul lemnos să devină rigid şi să aibă performanţe seismice.


Echipa clujeană, formată din 11 studenți și 4 profesori coordonatori de la Facultatea de Construcții a Universității Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN) au învins echipe de la 36 de universităţi de prestigiu din întreaga lume în cadrul concursului ”Seismic Design Competition”, organizat de Institutul de Cercetare în Ingineria Seismelor (EERI) din SUA și dedicat studenților la nivel licență. Competiţia a avut loc în orașul Anchorage din Alaska, în perioada 21 - 25 iulie.

În ediţiile trecute ale concursului echipele UTCN au obţinut premiile: Egor Popov şi Degenkolb pentru inovaţie structurală, Charles Richter pentru spirit de echipă şi anul trecut premiul pentru locul III.


Monitorul de Cluj a relatat în luna aprilie despre acest proiect.

Tema concursului din acest an este realizarea unei clădiri înalte de birouri, de maxim 30 de etaje care să reziste celor mai mari cutremure înregistrate până acum. ”Pentru ca structurile participante la concurs să fie punctate, noi, concurenții, trebuie să ținem cont de mai mulți factori precum: cei tehnici care se referă la suprafața terenului la bază, înălțimea și designul ei, dar și de cei economici: trebuie să estimăm cât ar costa construirea, întreținerea și închirierea clădirii dar și costurile reparării ei în cazul avariilor produse de seisme. Și încă un lucru deloc de neglijat, trebuie să gândim în așa fel clădirea încât aceasta să fie funcțională în Anchorage, cel mai mare oraș din Alaska”, explica în luna aprilie Alexandru Vulcan, unul dintre membrii echipei de la UTCN.


Proiectul gândit de studenții clujeni se numește ”Seventh Peak” și reprezintă o clădire de 29 de etaje care la nivelul de sus va avea mai multe terase exterioare, extinse. ”Clădirea gândită de noi are o structură paralelipipedică. Aceasta este mai extinsă la baza și din ce în ce mai îngustă pe măsură ce crește în înălțime. Partea inovatoare a proiectului nostru este la nivelul de sus al clădirii unde am construit o terasă foarte extinsă care va fi susținută de stâlpi oblici”, spunea Alexandru Vulcan.

abonare newsletter